Politika

Žiofre: Podrška i transparentnost su ključni za uspešnu ulogu civilnog društva

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

07:50

Žiofre: Podrška i transparentnost su ključni za uspešnu ulogu civilnog društva
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak poručili su na otvaranju EU Foruma civilnog društva za Zapadni Balkan i Tursku 2024, da je potrebno pojačati podršku i transparentnost, jer je to ključno za maksimiziranje uloge civilnog društva u demokratskom razvoju regiona.

Na otvaranju foruma u hotelu "Mona" u Beogradu, Žiofre je okupljenima rekao da pripadnici civilnog društva rade posao koji je "esencijalan za našu demokratiju" i da je krucijalno da civilno društvo prihvate vlada i institucije, da treba da preuzmu odgovornost i da transparentno sarađuju sa civilnim društvom.

"U regionu postoje pravni okviri za podršku operacijama civilnog društva, međutim, potrebno je učiniti više da se stvori povoljno i bezbedno okruženje za napredovanje civilnog društva. Potrebna je veća transparentnost, pravičnost i konkurentnost u raspodeli javnih sredstava, kao i otvoren i kontinuiran dijalog između vlasti i civilnog društva da bi se podstakla inkluzivnost i participativna demokratija", naveo je Žiofre.

Tanjug/Marko Đoković

 

Kako je dodao, 76 odsto stanovnika, prema podacima Evropskog parlamenta, misli da civilno društvo jeste važno.

"Imam dobre vesti, a to su da evropski stanovnici koji su prethodne nedelje izabrali novi sastav parlamenta smatraju da civino društvo ima važnu ulogu u promovisanju zaštite demokratije u našem društvu", kazao je Žiofre.

Bošnjak: Saradnja države i civilnog društva ključna za evrointegracije

Kako je rekao, u Turskoj i na zapadnom Balkanu organizacijama civilnog društva veruje se više nego nekim institucijama, ali ipak ima "još toga da se uradi".

"Organizacije civilnog društva su ključne da nadziru i promovišu aspekte procesa evrointegracija", istakao je. Žiofre je pozvao partnere da iskoriste benefite i rade na reformama.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak poručio je da će to ministarstvo nastaviti da radi na unapređenju saradnje javnog građanskog i prvatnog sektora i na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

"Takođe nastavljamo da jačamo kapacitete i osnažujemo sve aktere u ovom procesu. Da se bolje razumeju, da se upoznaju sa procedurama i mehanizmima, kako bi bolje i uspešnije mogli da sarađuju da zajedno donose odluke za dobrobit svih građana i građanki", naveo je Bošnjak. Podsetio je da je osnaživanje civilnog društva ključni proces u zemljama koje žele da postanu deo Evropske nije.

"Razumljivo je da je saradnja države i civilnog društva ključni procesa evrointegracija. To je određeno u klasteru 1, a Evropska komisija svake godine meri koliki napredak je država postigla", kazao je Bošnjak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija