Politika

Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

22:32

Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona
Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona - Copyright Rts/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da nije iznenađen negativnom reakcijom Američke ambasade u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, ali da jeste činjenicom da je ambsada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava Bosne i Hercvegocvine, pre svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

Vučević je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske poptisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

"To kako su republike uredile sukcesiju jugoslovenske imovine je jedno pitanje. A potpuno je drugo pitanje kako je uređeno korišćenje, odnosno prava vlastništva svojine, na javnoj imovini u samoj Bosni i Hercegovini, ako pričamo o njoj. A to je upravo uređeno kroz Dejtonski sporazum", istakao je Vučević.

Naglasio je da mora da postoji prostor za razgovor.

"Sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba. Nemamo boljih odnosa bez toga. Nepohodno je da se  razgovara o svim pitanjima, i to je interes i Bosne i Hercegovine", rekao Vučević.

Dodao je da se, umesto da se priča kako da se region uveže, svi vraćaju decenijama unazad sa pitanjem "ko je više kriv".

"Kao da nam neko brani da idemo napred. I to najčešće nisu balkanski narodi, već oni koji tobože dođu da nam pomognu da se bolje razumemo", navodi premijer Srbije.

Rts/Screenshot

 

Vučević je rekao da je Dejtonski sporazum održao 29 godina mira u BiH, kao i da je je Srbija njegov garant.

"Siguran sam da kada bi imali i priliku da sami pričamo, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i Albanci, da bi se mnogo lakše dogovorili nego kada imamo one koji navodno dolaze sa primerima dobre prakse ili iskustvom da posreduju ili rešavaju neke stvari. Ja verujem u dogovor i verujem u razgovor, ja verujem da Bosna i Hercegovina mora da čuva Daytonski sporazum", rekao je Vučević.

Dodao je da su sve 53 tačke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma.

"Ne deklarativno, nego suštinski. Suštinski su u duhu, u saglasju s Dejtonskim sporazumom. Ni na jedan način ne vode ka opstrukciji ili poništaju Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučević.

Dodao je da je jedini, pravi put - razgovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, međusobno poštovanje, razumevanje i priznavanje.

"Kada se međusobno budu poštovali i razumevali, verujte da će sve lakše stvari biti, lakše stvari rešavati, donositi  ključne odluke. Da li je to lako ili nije, bojim se da nije, ali verujem da su generacije političara koje su danas aktuelne u BiH svesne svoje odgovornosti i da će biti dostojni tih izazova", rekao je Vučević.

"Podele u društvu su mnogo više medijski fabrikovane"

Govoreći o "podelama u društvu", premijer Vučević je istakao da su podele u našem društvu mnogo više medijski fabrikovane, nego što se društvo suštinski deli i dodao da je održani Svesrpski sabor upravo poziv i opomena za sabornost i zajedništvo o ključnim državnim i nacionalnim pitanjima.

Vučević je rekao za RTS da je vreme za sabornost i zajedništvo u aktuelnim geopolitičkim okolnostima,i da je sabornost garant da će narod biti "tvrđi orah".

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Vučević je rekao da sledi period koji bi trebalo da bude bez izbornih ciklusa, ali da u njemu svakako mora da se nastavi međustranački dijalog.

"To je Ana Brnabić kao predsednica Narodne skupštine vrlo dobro radila, pokazujući visok nivo odgovornosti", naglasio je Vučević.

Dodao je da su upravo u tom dijalogu vlasti i opozicije postignuti neki rezultati, kao i da i vlast i opoziciju čeka mnogo stvari koje treba raditi zajednički.

"Mislim da je postignut ozbiljan napredak od maja 2023. godine, pa u odnosu na jesen i sve ono što se dešavalo oko decembarskih izbora", ocenio je Vučević.

Dodao je da se danas međustranački dijalog odvija upravo tamo gde mu je mesto - u Parlamentu.

"Bolje je da se rasprava dešava u Parlamentu, nego van njega. I kada je najžešća rasprava i kada se upotrebljavaju najtvrđi argumenti, parlament je mesto za to, a gledaoci skupštinskih rasprava mogu da dobiju pravu sliku o tome šta se zaista dešava", rekao je Vučević.

Dodao je da je proces dijalog neophodan, kao i da je podela u društvu daleko manja nego što se to medijski prikazuje i daleko manja nego u zapadnim zemljama.

Govoreći o izborima za Evropski parlament, Vučević je rekao da Srbija razume šta se događa u Evropi, ali da ne istrčava napred, već da pažljivo posmatra i razume politike koje nose evropski izbori.

"Mislim da je dobro za Evropu da je ta familija političkih stranaka dobila najveću podršku, da je to dobro u smislu stabilnosti same Evropske unije i samog evropskog kontinenta", rekao je Vučević za RTS.

Dodao je da je važno da Srbija gleda šta su njeni politički i nacionalni interesi, a ne da dozvoli da je nose emocije.

Rekao je da je strateški interese Srbije da bude deo EU, koja je zajednica utemeljena na interesu.

"Ako je pitanje KiM rešeno, čemu pritisak na Srbiju"

O pitanju Kosova i Metohije, premijer je istakao da je zvanični Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da je vlast u Beogradu sve vreme u dijalog uključena kroz Vladinu Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Vučević je za RTS rekao da Srbija pita sve one za koje je to pitanje rešeno čemu onda pritisci na Srbiju.

"Za neke velike igrače na međunarodnoj sredini Kosovo i Metohija je rešan slučaj, a za druge, naravno, nije. Ali i za one za koje je pitanje KiM rešeno, ako je tako, čemu pritisak na Srbiju", kaže Vučević.

Ističe da Kosovo za njega nije nezavisna država niti će biti.

"Ne može to ni da bude dok srpska strana ne kaže da je to nezavisna država", ističe premijer Srbije.

On je naveo da je za njega mnogo veći problem ono što kosovski premijer Aljbin Kurti radi na terenu.

"Koristi ovaj moment i ima podršku za to da sprovodi teror nad Srbima na KiM, pre svega na severu. Naš zadatak i cilj je podrška Srbima na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244", navodi Vučević.

Rts/Screenshot

 

Kako kaže, zvanični Beograd mora da brani Srbe na Kosovu i Metohiji, a ne da "ispaljuje jeftine parole".

"Bosna i Hercegovina je najkompleksije pitanje Zapadnog Balkana, a Kosovo je teško pitanje za Srbe i Albance, koji su imali različite istorijske okvire, rešenja, momente kada je jedna ili druga strana bolje stajala ili dominirala", naveo je Vučević.

Istakao je da Beograd vodi odgovornu i mudru politiku i da smatra da je to prednost.

"Sve u vezi sa projektom EXPO 2027 transparentno, šansa koja se ne propušta"

Premijer je istakao i da je svaka pojedinost koja se tiče projekta EXPO 2027. transparenta i da je taj projekat šansa koju Srbija ne sme da propusti, kao i da o svemu mora da se priča pred građanima Srbije, u parlamentu.

Vučević je, odgovarajući za RTS na kritike da se brojne odluke u vezi sa tim projektom donose po hitnom postupku, istakao da u tome nema ničeg nezakonitog, već da se radi samo o tome da se stvari koje su transparentne završe brže.

Dodao je da je zabrinut kada čuje od kritičara projekta da je alternativa za EXPO 2027. njegovo ukidanje.

"A onda čujemo da bi oni radili nešto transparentnije. Sve je vidljivo i transparento, pa i kroz budžet. To je šansa koju ne smemo da propustimo, a ne da se sakrivamo iza adminitrativno birokratskih procedura", naglasio je Vučević.

Istakao je da je ekonomija sve i da bez nje ne nemamo vojsku, obrazovni sistem, zdravstvo.

"Potreban nam je mir i politička mudrost i stabilnost, da verujemo u Srbiju, da se ne potcenjujemo i da ne slušamo o sebi da smo najgori", naglasio je Vučević.

Dodao je da treba da učimo decu da ostanu u Srbiji, a ne da idu u inostranstvo jer će, kako je rekao, u narednim godinama Srbija biti mnogo bolje mesto za život.

"Litijum je ozbiljna prednost Srbije.... ali ako struka kaže ne - onda je ne, ali ona mora da bude svesna svoje odgovornosti"

Vučević je naveo da je litijum ozbiljna prednost Srbije i da država treba da nađe najbolje rešenje da iskoristi svoje rude.

"Pogubno je da želimo da kaznimo sami sebe i da ne iskoristimo ono što imamo. Neophodno je naći najbolji odnos između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke "a ne od onih koji su politikanti".

"Ako struka kaže ne - onda je ne. Ali struka mora da bude svesna svoje odgovornosti", dodao je on.

Kako kaže, veruje da je moguće da Srbija koristi svoje resurse i da zaštiti životnu sredinu, navodeći da u litijumu vidi šansu Srbije da ojača poziciju, jer je litijum ruda koja je prekopotrebna čovečanstvu.

"Nema kockanja sa ekologijom", istakao je premijer Srbije i dodao da odluka o kopanju litijuma neće biti doneta bez jasnih koraka o zaštiti životne sredine.

Komentari (0)

Srbija