Politika

Dačić: Vizija nula poginule dece u saobraćaju je naša najvažnija obaveza

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

15:34

Dačić: Vizija nula poginule dece u saobraćaju je naša najvažnija obaveza
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Valjevu, na manifestaciji povodom projekta Karavan bezbednosti saobraćaja, da je bezbednost svih učesnika u saobraćaju, posebno dece u vrhu prioriteta države.

Ministar je istakao da je suština Karavana edukacija dece o bezbednom učešću u saobraćaju u čemu važnu ulogu imaju i roditelji.

"Bezbednost dece u saobraćaju prioritet je ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova, već i Vlade Srbije koja je Strategijom bezbednosti saobraćaja kao osnovni cilj predvidela Viziju nula poginule dece. Za nas ta vizija nije samo slovo na papiru, već imperativ“, istakao je ministar i dodao da je porodica prvo okruženje iz kojeg deca stiču najvažnija znanja o njihovom bezbednom učešću u saobraćaju.

On je uputio apel roditeljima da deci od najranijeg uzrasta svojim primerom usađuju zdrave navike u saobraćaju, od pravilnog prelaska ulice, bezbedne vožnje bicikla, do prevoza u vozilima uz korišćenje pojasa i dečjih sedišta i dodao da od ponašanja roditelja u saobraćaju zavisi i uspeh aktivnosti na povećanju bezbednosti saobraćaja.

"Naš cilj je da ima što manje saobraćajnih nezgoda, a cilj naše strategije je da bude nula smrtnost kada je reč o nesrećama, naročito kada je reč o deci. Neophodno je da imamo niz preventivnih akcija, da podižemo svest ljudima da je potrebno odgovorno ponašanje u saobraćaju i da je samo jedna sekunda dovoljna da se izgube ljudski životi" naglasio je ministar.

Dačić je naglasio da u Srbiji mora da se stvori kult da je apsolutno društveno neprihvatljivo, nepravilno, bahato i neodgovorno ponašanje u saobraćaju i zbog toga kazne moraju da budu drakonske, da bi se spasavali životi dece i životi ljudi, naveo je on i ukazao da je u poslednjih mesec dana, otkako ponovo obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova, obaveštavan o broju vozača koji su bili isključeni iz saobraćaja zbog vožnje sa više od dva promila alkohola u organizmu.

"Kakav to primer roditelji daju deci. Vaša i naša deca su u pitanju, deca Srbije“, rekao je ministar i poručio svima da u ime svoje dece vode računa o ponašanju u saobraćaju.

Radi se na izmeni zakona

Ministar je zahvalio lokalnim samoupravama i partnerima koji rade na ovom projektu, dodajući da se radi i na izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja kako bi se kroz javnu raspravu došlo do odgovarajućih kazni koje bi imale ulogu odvraćanja od činjenja saobraćajnih prekršaja.

On je naglasio da je Karavan bezbednosti saobraćaja preventivni projekat od nacionalnog interesa i da je od neizmernog značaja njegovo održavanje u svim gradovima u Srbiji kako bi se podigla svest građana o bezbednom učešću u saobraćaju.

"Ponosan sam na reakcije građana i celokupne javnosti kada je Karavan bio u Somboru, Boru i Kruševcu, a prisustvo velikog broja građana i veliko interesovanje medija koji su izveštavali sa svih ovih događaja, govori nam da radimo pravu stvar“, zaključio je ministar i izrazio očekivanje da će, zaslugom svih učesnika Karavana, biti daleko povoljnije stanje bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

Manifestaciji su prisustvovali ministar bez portfelja Đorđe Milićević i  gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, kao i v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Milan Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija