Politika

Istekao rok za podnošenje prigovora u Nišu: Opozicija pregledala deo izbornog materijala, čekaju odgovor GIK Niš

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2024

-

12:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Istekao je rok za podnošenje prigovora u Nišu, gde je i dalje neizvesna situacija oko formiranja većine, a i vlast i opozicija u tom gradu proglasile su pobedu. 

Opozicija, kako izveštava reporterka Euronews Srbija, kaže da su uprkos brojnim obstrukcijama, uspeli da pogledaju značajan deo materijala i da otkriju, kako kažu, brojne nepravilnosti. Najčeščće nepravilnosti koje su uočili, kako dodaju, odnosi se na zloupotrebu glasanja van biračkog mesta, ali kažu da je tu bilo i prekrajanja zapisnika, nepodudaranja brojeva listića u glasačkoj kutiji i glasača na spisku.

Oni su sve prigovore podneli sinoć do 20 sati Gradskoj izbornoj komisiji grada Niša. Sada GIK Niš ima 72 sata od podnoišenja prigovora da odgovori, izveštava dopisnica Euronews Srbija iz Niša.

Pojedini članovi opozicije kažu da da ima osnova da se podnesu i dodatne krivične prijave. Neke krivične prijave već su podnete protiv određenih članova gradske izborne komisije, opštinske izborne komisije, ali kažu da ima osnova za dodatne krivične prijave. 

"Mi nismo uspeli da otvorimo svih 200 kutija, nastavićemo sa razgledanjem materijala. Do večeras do osam je bio rok za predaju primedbi, ali rok za pregledanje materijala nije istekao, tako ćemo ih svakako otvoriti, nevezano što je rok za primedbe istekao, da upoznamo prosto javnost šta smo našli u tim ostalim kutijama", rekao je sinoć za Euronews Srbija Milan Nešić iz "Biramo Niš".

Kaže i da će opozicija imati mogućnost prigovora i na konačne rezulatte koji bi narednih dana trebalo da saopšti GIK.

"Imamo mogućnost prigovora na te konačne rezultate, ali to je sve pravno gledano, mislim, na jednom dugoročnom procesu", rekao je on. 

Ono što opozicija sada očekuje, kako kažu, jeste da Gradska izborna komisija ispoštuje zakon i izbornu volju građana. Juče opozicija na jednom zajedničkom presu rekla da smatraju da njihova pobeda nije sporna, da oni neće ići na druge izbore.

Dr Dragan Milić, koji je sa svojom istoimenom grupom građana učestvovao na lokalnim izborima u Nišu je rekao da je već dogovorena saradnja opštini Medijana, gde je opozicija odnela ubedljivu pobedu. Sa druge strane, iz Srpske napredne stranke oglasili su se juče saopštenjem i po njima je sve čisto, smatraju da su građani svojim glasovima odlučili da su oni pobednici ovih izbora i da nema razloga za nove izbore. Sa druge strane, opozicija tvrdi da više od 3.300 glasova njima u korist građana Niša govori drugačije. 

Podsetimo, sporan je jedan mandat. Naime, ono što opozicija traži jeste da se priznaju ti rezultati koji su, kako kaže, rečeni nakon izborne noći u pet sati ujutru po kojima Srpska napredna stranka, odnosno koalicija okupljena ove partije ima 29 mandata, opozicija 31.

Sutradan je, podsećamo, GIK Niš iznalo zvanične rezultate gde govore da i jedni i drugi imaju po 30 glasova i tu je sada zapravo mandat i taj jedan presudni mandat Ruske stranke koja je odlučila da se prikloni koaliciju oko SNS-a. 

 

Komentari (0)

Srbija