Politika

Zijade: Pitanje otvaranja mosta na Ibru rešiti dijalogom

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2024

-

20:16

Zijade: Pitanje otvaranja mosta na Ibru rešiti dijalogom
Zijade: Pitanje otvaranja mosta na Ibru rešiti dijalogom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Šefica UNMIKA-a Karolina Zijade izjavila je danas da sva nerešena pitanja, uključujući i planove da se most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ponovo otvori za saobraćaj, treba rešavati kroz dijalog.

"Treba izbegavati jednostrane poteze koji bi mogli da povećaju tenzije, ugroze stabilnost i podriju poverenje među zajednicama. Otvorena pitanja, poput plana da se otvori most na Ibru u Mitrovici za vozila, treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije", navedeno je u objavi UNMIK-a na mreži "X".

Ranije danas portparol EU Peter Stano izjavio je da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici treba da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a iz KFOR-a je takođe rečeno da se sve odluke u vezi sa mostom na Ibru moraju doneti u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Mediji su preneli da su odbornici Samoopredeljenja tokom današnje sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica zatražili sprovođenje odluke iz aprila prošle godine o otvaranju za saobraćaj glavnog mosta preko reke Ibar, koji grad deli na južni i severni deo.

Srpska lista je juče, nakon što je zamenik direktora tzv. kosovske policije za sever Veton Eljšani izjavio da će most biti vrlo brzo otvoren za saobraćaj, pozvala Kfor, Euleks i Brisel da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu KiM, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija