Politika

Kancelarija za KiM: Novi atak na privatnu imovinu Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2024

-

14:43 >> 17:43

Kancelarija za KiM: Novi atak na privatnu imovinu Srba
Kancelarija za KiM: Novi atak na privatnu imovinu Srba - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem u kojem je prokomentarisala najnoviju odluku prištinskih vlasti o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kao "novi atak na privatnu imovinu Srba".

"Pred očima kompletne međunarodne zajednice Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i ponovo demonstrira da kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga", navodi se u saopštenju i nastavlja:

"Iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu Kosova i Metohije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice, uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, te da su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrspkom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu"

Kancelarija podseća da istovremeno u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prete otvaranjem mosta na Ibru što je takođe okarakterisano kao novi vid provokacije i zastrašivanja Srba.

"Srbi na severu Kosova i Metohije pune tri godine taoci su Kurtija i njegove nasilničke i ratnohuškačke politike, a na meti su i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijano ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa 'Rajska banja', izbacivanje redakcije 'Jedinstva' na ulicu, dok njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova. To je Kurtijeva demokratija i vladavina prava, iza koje se krije ogoljeni teror", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Srpska lista: Odluka Prištine o eksproprijaciji klasična otimačina srpske zemlje

Srpska lista saopštila je danas da odluka prištinskih vlasti o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok nije eksproprijacija, već klasična otimačina srpske zemlje i deo sistematskog terorisanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju Srpske liste se ističe da ta odluka otkriva jasnu nameru da se kroz institucionalno nasilje i represiju Kosovo i Metohija etnički očiste od Srba.

"Očekujemo da međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno osudi donošenje ove odluke tj. otimanje zemlje od srpskih domaćina i zahteva povraćaj u pređašnje stanje, te uklanjanje nelegalnih baza sa monoetničkim parapolicijskim jedinicama", navodi se u saopštenju.

Srpska lista naglašava takođe da se ta antisrpska odluka i plan za progon Srba moraju zaustaviti i da u 21. veku, kada se pitanje privatne imovine štiti i posebno tretira, na Kosovu i Metohiji pravo slobodnog uživanja imovine za Srbe ne postoji.

"Simultanim antisrpskim odlukama Kurti svakoga dana čini život našem narodu težim i odgovornost je na međunarodnim predstavnicima da takvo delovanje osude i spreče ili će biti podjednako odgovorni jer svojim nečinjenjem biće saučesnici u Kurtijevim nedelima", ističe Srpska lista.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je konačnu odluku o eksproprijaciji za, kako je navedeno, ''javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastruktunih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija