Politika

Zamenik direktora kosovske policije: Most na Ibru biće brzo otvoren, razgovaramo o načinu; Oglasili se iz Srspke liste

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

14:33

Zamenik direktora kosovske policije: Most na Ibru biće brzo otvoren, razgovaramo o načinu; Oglasili se iz Srspke liste
Zamenik direktora kosovske policije: Most na Ibru biće brzo otvoren, razgovaramo o načinu; Oglasili se iz Srspke liste - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik direktora kosovske policije za sever Veton Eljšani izjavio je da će most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici biti vrlo brzo otvoren za saobraćaj, dodajući da se sa nadležnima razgovara kako to može da se uradi. 

"Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će biti otvoren...  Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo uskoro otvoriti most", rekao je Eljšani za prištinsku Teve 1. 

Skupština opštine Severna Mitrovica, u kojoj su srpski odbornici, nakon što su Srbi napustili privremne prištinske institucije u novembru 2022., zamenjeni Albancima i Bošnjacima, donela je u aprilu 2023. godine odluku da glavni most na Ibru bude otvoren za vozila.

Odluka je tada izazvala zabrinutost i oštre reakcije građana severnog dela Kosovske Mitrovice, a najviši zvaničnici Srbije istakli su tada da je cilj te odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija samo jedan, a to je proterivanje Srba sa KiM.

Nije pravo vreme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici preko reke Ibar pusti u saobraćaj, izjavio je tada specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dok je iz KFOR-a saopšteno da pitanje otvaranja mosta mora da se reši političkom dijalogom.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci i severni deo, gde žive uglavnom Srbi. Na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u severni deo grada, a most i  danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a. 

Srpska lista pozvala i Brisel da spreče eskalatorni potez - otvaranje mosta na Ibru

Srpska lista pozvala je danas Kfor, Euleks i Brisel da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu Kosova i Meothije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.
Iz Srpske liste podsećaju da je trenutno stanje deo dogovora postignutog u Briselu između Beograda i Prištine. 

Srpska lista upozorila je da najava Prištine da će otvoriti glavni most u Kosovskoj Mitrovici predstavlja "apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu".

U saopštenju podsećaju i koliko je taj most bio važan za Srbe na severu KiM, ali i da su mnogi upravo na tom mestu, na kojem je bilo na stotine međuetičkih sukoba, ubijeni ili ranjeni.

"Pozivamo vas na hitno reagovanje i da javno ukažete režimu u Prištini da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na severu Kosova i Metohije, posebno Kosovske Mitrovice od kojih su mnogi na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebegli iz južnog dela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove, pa tako od nekoliko hiljada Srba sada u južnoj Kosovskoj Mitrovici živi samo jedan sveštenik sa svojom porodicom pod stalnim nadzorom policije", naglašava Srpska lista.

Naglašavaju da u ovom trenutku nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja "neuralgičnu bezbednosnu tačku" na kojoj su se dogodile stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku".

Srpska lista podseća da se trenutno saobraćaj normalno odvija iz južnog u severni deo grada iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta.

Kako ocenjuju otvaranje mosta bio bi još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin na severu Kosovske Mitrovice i KiM ne bi podržao, čime bi se dodatno podgrejale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe.

Otvaranje mosta posebno nije potrebno jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici Kfora iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri.

Zamenik komandira Kosovske policije za sever Veton Eljšani rekao je ranije danas da će most biti otvoren vrlo brzo. U aprilu albanski odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica doneli su odluku da se most na Ibru otvori za vozila. 

Tokom poslednjih godina, otvaranje mosta odlagano je više puta, a u više navrata najavljivani su i novi datumi za njegovo otvaranje. 

 

Komentari (0)

Srbija