Politika

Kurti potvrdio: Kosovo je za članstvo u Savetu Evrope uslovljeno Zajednicom srpskih opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

12:37

Kurti potvrdio: Kosovo je za članstvo u Savetu Evrope uslovljeno Zajednicom srpskih opština
Kurti potvrdio: Kosovo je za članstvo u Savetu Evrope uslovljeno Zajednicom srpskih opština - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na konferenciji za novinare u Prištini da njegova vlada neće proslediti nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu.

Kurti je potvrdio da su zemlje članice Saveta Evrope uslovile kosovsku vladu da pre glasanja za prijem Kosova u ovu međunarodnu organizaciju koje je zakazano 17. maja, vlada u Prištini pošalje nacrt statuta Zajednice, koji je 26. oktobra Prištini dostavio specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Prema Kurtijevim rečima Kosovo je ispunilo sve uslove za prijem u Savet Evrope.

Kurti je na konferenciji za medije u Prištini rekao da mu je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak 26. oktobra prošle godine doneo taj nacrt, koji je on tada odbio i poslao primedbe na taj dokument.

Smatra da to nije zvaničan dokument, već non-pejper. Kurti kaže da je očekivao da će protiv članstva Kosova u Savetu Evrope biti zemlje koje nisu priznale nezavisnost, ali da to nije očekivao od zemalja koji su bili pokrovitelji kosovske državnosti. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

Pomenuo je da je jedini uslov bio povraćaj zemlje manastiru Visoki Dečani, ali ne i slanje nacrta statuta Ustavnom sudu. 

Podsetimo, prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope (SE) za sada nije na dnevnom redu sastanaka Komiteta ministara zakazanog za 16. i 17. maj, vidi se u dnevnom redu koji je pre dva dana objavljen na sajtu SE.

Na dnevnom redu biće mere koje SE preduzima kao odgovor na napade Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava. Osim toga, ministri će razmatrati rad SE u oblastima poput ljudskih prava, kao i o saradnji SE i Evropske unije, dok će na kraju sednice Lihtenštajn predati predsedavanje Komitetom Litvaniji.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je sredinom prošlog meseca prijem Kosova za članstvo u ovoj organizaciji i tako Prištinu, dve godine od podnošenja zahteva, ostavila pred samo još jednim, konačnim korakom - Komitetom ministara. Ishod jučerašnjeg glasanja za mnoge nije bio veliko iznenađenje, a sa 131 glasom za, samo 29 protiv i 11 uzdržanih poslanika, glasno se postavilo pitanje kakav je ovo bio signal za Srbiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija