Politika

Si Đinping stigao u Beograd: Svečani doček i crveni tepih za predsednika Kine na aerodromu "Nikola Tesla"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2024

-

21:50

Si Đinping stigao u Beograd: Svečani doček i crveni tepih za predsednika Kine na aerodromu "Nikola Tesla"
Si Đinping stigao u Beograd: Svečani doček i crveni tepih za predsednika Kine na aerodromu "Nikola Tesla" - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uz predsednika Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekal aje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugim, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

"Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha", napisao je Vučić na svojoj Insatgram stranici "buducnostsrbijeav".

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim delom za svu podršku koju kineski predsednik nesebično pruža Srbiji. "Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku", zaključuo je Vučić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Sija su prethodno dočekali srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion u našem vazdušnom prostoru, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast bila postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu postavljene su kineske i srpske zastave, a svečani doček kineske delegacije, biće organizovan i sutra ispred Palate Srbija.

Na kraju programa izvešće našu pesmu "Ovo je Srbija".

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Predsednik Vučić izjavio je ranije da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga ogromna čast, odgovornost i obaveza i velika šansa za Srbiju i naglasio da je saradnja sa Kinom Srbiji donela mnogo, a da jedan od sporazuma, potpisan u oktobru u Pekingu - Sporazum o slobodnoj trgovini stupa na snagu 1. jula.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

On je petodnevnu turneju počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija