Politika

Lavrov: Sramna odluka PSSE da Kosovu da zeleno svetlo za prijem, nastoje da slome Srbe

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

23:17

Lavrov: Sramna odluka PSSE da Kosovu da zeleno svetlo za prijem, nastoje da slome Srbe
Lavrov: Sramna odluka PSSE da Kosovu da zeleno svetlo za prijem, nastoje da slome Srbe - Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas kao sramno to što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala zeleno svetlo da tzv Kosovo bude primljeno u punopravno članstvo Saveta Evrope.

Lavrov je u intervjuu za banjalučki ATV poručio da je svima poznata činjenica da je tzv Kosovo "teritroija potupnog bezakonja" i ukazao na to da ga Zapad naziva "svetionikom demokratije".

"Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorije etničkog čišćenjaSrba", rekao je Lavrov. 

Smatra da su priznavanje tzv Kosova i uvođenje sankcija Rusiji uslovi Brisela Srbiji ako želi da postane članica Evropske unije.

"Brisel potpuno ignoriše prijateljstvo dva naroda i zajedničke bitke za slobodu, nezavisnost, pravoslavlje i Slovene, to Zapad ne interesuje. Zapravo, rekao bih, interesuje ih, ali s negativnim predznakom, i zbog toga smatraju da sve to treba uništiti", rekao je Lavrov.

"Nastoje da slome Srbe"

U toku su "nastojanja da se Srbi slome" i da zbog toga postoje pokušaji da se u Generalnoj skupštini UN izglasa rezolucija o Srebrenici, dodajući da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini koji se u BiH bori za dejtonske pricipe.

"Cilj da se slome Srbi još traje. Pre deset godina pokušali su da takvu rezoluciju donesu na Savetu bezbjednosti UN. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se Evropljani rukovode dok guraju tu ideju, osim tom da su Srbi previše svojeglavi", rekao je Lavrov za banjalučki ATV.

On je ocenio da se Srbi "previše samostalno ponašaju" pošto neće da uvedu sankcije Rusiji i neće da priznaju nezavisnost tzv. Kosova i ne žele da ono postane član međunarodnih organizacija.

"Za Zapad to je faktički ulitmatum Beogradu", naveo je Lavrov i istakao da se kao najveći negativac u BiH prikazuje Dodik, koji navodno ruši Dejtonski sporazum.

"On je jedini koji se sa svojim timom bori u BiH za dejtonske principe", rekao je on.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Govoreći o Kristijanu Šmitu, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, Lavrov je rekao da Šmit pokušava da "igra sa političkim snagama srednjobosanskih Hrvata", dodajući da i oni imaju svoje viđenje kako će braniti identitet i principe Dejtonskog sporazuma o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

"Sve je to tužno. To rade ljudi koji s vremena na vreme optužuju nas i druge zemlje za kršenje Povelje UN, za kršenje rezolucija Saveta bezbjednosti. A to što oni sada guraju u svojstvu dnevne agende za BiH jeste direktno potkopavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN", rekao je ruski ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija