Društvo

Organizacija "Da se zna" podnela krivičnu prijavu protiv episkopa Nikanora

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

13/08/2022

-

12:44

Organizacija "Da se zna" podnela krivičnu prijavu protiv episkopa Nikanora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija "Da se zna" saopštila je danas da je protiv episkopa banatskog Nikanora (Veljka) Bogunovića podnela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija i pozvala sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici.

U saopštenju ta organizacija je navela da su govor mržnje i huškački narativi usmeremi prema LGBT+ građanima i građankama sve prisutniji uoči Europrajda i da su se tome sada pridružio i episkop banatski Nikanor. Organizacija je navela da posebno skandaloznim i neprihvatljivim smatra njegove reči da bi "upotrebio oružje da ga ima" protiv Evropske parade ponosa.

Organizacija je pozvala sveštenstvo SPC da se posveti svojoj crkvenoj misiji i prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici, a naročito da uzme u obzir osećanja LGBT+ vernika koji ovakvim istupima prisustvuju.

"U društvu koje baštini demokratske vrednosti i dijalog je sasvim normalno da održavanje manifestacije poput Europrajda ne podržavaju svi, ali njeno održavanje je zajemčeno najvišim pravnim aktom - Ustavom, a ne voljom, ili pak pretnjama verskih zajednica", ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da su poruke poput Bogunovićevih neprihvatljive u demokratskim društvima, u suprotnosti su sa zakonskim odredbama koje štite sigurnost građana ove zemlje, kao i u koliziji sa osnovnim načelima hrišćanske vere.

Printscreen YouTube/Regionalna TV Banat Vršac

 

Podsetimo, u uznemirujuća beseda vladike Srpske pravoslavne crkve Nikanora koja priziva na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije u Srbiji, osvanula je na društvenim mrežama. Vladika banatski Nikanor u besedi poziva da se ustane protiv organizovanja EuroPrajda zakazanog za septembar i ističe da bi on upotrebio oružanu silu protiv onih koji "učestvuju u takvom nečemu". 

Vladika je u daljem "obrazlaganju" prokljinjao i premijerku Srbije Anu Brnabić, člije je roditelje nazvao koljačima. 

"Ustaćemo svi protiv toga. Ja prvi ovoga momenta ustajem, već sam ustao. Kunem, kleću i prokleću sve one koji organizuju i koji budu učetstvovali u takvome nečemu. Ja toliko mogu. Da imam oružje i to bi upotrebio. I tu bi silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam. I verovatno mi ga neće niko ni dati ako bi ga i zatražio sada, kad čuju da bih izašao i sa oružjem. A, bih izašao...", rekao je vladika Nikanor.

U Ministarstvu za dijalog za Euronews Srbija su naveli da veruju da to nije zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, dok organizatori EuroPrajda insistiraju da na ovakav govor mržnje država mora da reaguje.

"Izjava je i nehrišćanska. Srbiji je dovoljan jedan ubijen premijer i mislim da je to poslednji trenutak kada je u Srbiji nasilje bilo dozvoljeno kao političko sredstvo. Država radi sve da se EuroPrajd održi bez smetnji. Koliko sam upoznat, šta se sve preduzima, mislim da će taj događaj proći bez problema", naveo je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleks

13.08.2022 17:13

Bolje da otkažete na vreme sve te vaše parade i da se posvetite sami sebi u svoja 4 zida, nego što drugima delite lekcije. On jeste preterao, ali ne zaboravite da je rekao da bi upotrebio oružje da ga ima, dakle nema direktne pretnje, i neka Sud, ako dotle dođe, odluči da li treba krivično da odgovara, a vi ste dosadili i Bogu i ljudima, bar 80% je protiv vašeg paradiranja! Šta više, da se ne glupirate sa tim nebuloznim događajima, niko vas ne bi dirao, a ovako, gurajući prst u oko, samo pravite problem sebi. Pokušajte da shvatite puni smisao Srpske poslovice "čega se pametan stidi, time se budala ponosi", pa radite u 4 zida šta hoćete, ali ne provocirajte, ne uzmeniravajte i ne matretirajte ubedljivu većinu građana Srbije, koja ne prihvata nakaradne Evropske "vrednosti". Zapitajte se zašto već godinam opada podrška ulasku Srbije u EU, nikda nije bila tako nisko kao sad...Proces koji je počeo taman kad i vaše parade!

Srbija