Društvo

Stanisavljević na Varšavskoj konferenciji: Problem srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije još nije rešen

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

14:09

Stanisavljević na Varšavskoj konferenciji: Problem srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije još nije rešen
Nataša Stanisavljević - Copyright Tanjug/Strahinja Ačimović

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević danas je na Varšavskoj konferenciji o ljudskoj dimenziji OEBS-a ukazala je da još uvek nije rešen problem srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije kao i na problem interno raseljenih sa AP Kosova i Metohije, kojih je u Srbiji evidentirano oko 200.000.

"Želim da skrenem pažnju na jedan od najdugotrajnijih i još uvek nerešenih izbegličkih problema u Evropi, a to je pitanje srpskih izbeglica sa teritorija bivše Jugoslavije. Od preko 600.000 izbeglica, više od 350.000 steklo je državljanstvo Srbije, ali još oko 8.000 izbeglica iz BiH i Hrvatske čeka na rešenje svojih stambenih potreba", izjavila je Stanisavljević na konferencija koja se u Varšavi održava od 30. septembra do 11. oktobra.

Pored teme o izbeglicama sa teritorije bivše Jugoslavije ona je govorila i o problemima interno rasreljenih lica sa Kosova i Metohije kojih ima oko 200.000, a koji su raseljeni više od 25 godina. Naglasila je i da je njihov povratak otežan zbog bezbednosnih pritisaka i kršenja osnovnih prava. 

Stanisavljvić je naglasila i važnost borbe protiv trgovine ljudima, koja predstavlja ozbiljan izazov za sve evropske zemlje, saopšteno je iz Komesarijata. 

"Ovo pitanje je posebno došlo do izražaja u poslednjoj deceniji zbog velikih migracionih kretanja stanovništva ka Evropi. Vlada RS je ove godine usvojila Program za borbu protiv trgovine ljudima za period 2024–2029. godine. Srpski centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima je već više od decenije zadužen za identifikaciju i pružanje zaštite žrtvama ovog globalnog problema. Republika Srbija može svojim partnerima da ponudi dobre prakse i modele koji će doprineti evropskom odgovoru na ovaj veoma ozbiljan izazov", rekla je komesarka.

Nakon konferencije, komesarka se sastala sa ambasadorom Srbije pri OEBS-u u Beču, Žarkom Obradovićem, kao i sa ambasadorom Srbije u Varšavi, Nebojšom Košutićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija