Društvo

Dermatolog za Euronews Srbija o zaštiti od sunca: UV zraci veoma snalažljivi – nismo bezbedni ni u hladu, ni u vodi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2022

-

19:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Topli dani i leto izmamili su ljude napolje, a iako je povremeno izlaganje suncu zdravo i preporučuje se, neophodno je da budemo umereni, jer su UV zraci "jako snalažljivi", kaže za Euronews Srbija dr Slađana Cekić, šef Kabineta za dijagnostiku tumora kože na Klinici za kožne bolesti UKC Niš.

"UV zraci prolaze kroz oblake, ima ih u hladovini borove šume, i pod suncobranom, odbijaju se od peska i prolaze kroz vodu, zato nigde nismo bezbedni", ističe doktorka.

Kako naglašava, kao posledica nekontrolisanog izlaganja suncu, javljaju se pigmentacije, fleke, ubrzano starenje kože, i onaj najgori scenario - pojava malignih tumora kože.

"Preventivna zaštita je jako bitna, a dermatolozi preporučuju da se ne boravi na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova kada je radijacija najjača. Zatim preporučuje se nošenje odeće dugih rukava, lagane tkanine svetlih boja, nošenje naočara, i šešira sa većim obodom, kao i nanošenje zaštitne kreme pola sata pre izlaska napolje i nakon toga na svaka dva sata", savetuje dermatolog

Srbija  je visoko na lestvici broja umrlih od karcinoma kože, a dr Cekić ističe da je ta poražavajuća brojka rezultat toga što se karcinom, odnosno melanom, otkrije u kasnim fazama bolesti.

"Ono što nas posebno zabrinjava, to je porast obolelih od melanoma u mlađem uzrastu u periodu od 20 do 30 godina, ranije je to bilo od 50 do 60 godina. To možemo pripisati odlasku u solarijum i nekontrolisanom izlaganju suncu", dodala je sagovornica.

Ceo intervju možete pogledati u našem video prilogu.

Komentari (0)

Srbija