Društvo

Skupovi podrške Ukrajini u Beogradu i Novom Sadu, na Trgu republike zapaljen pasoš Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2022

-

14:20

Skupovi podrške Ukrajini u Beogradu i Novom Sadu, na Trgu republike zapaljen pasoš Rusije
Skupovi podrške Ukrajini u Beogradu i Novom Sadu, na Trgu republike zapaljen pasoš Rusije - Copyright Euronews/Nataša Krstin, Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Grupa Rusa, Ukrajinaca, Belorusa i Srba organizovala je antiratno okupljanje protiv ruske invazije na Ukrajinu na Trgu republike u Beogradu. Kako su najavili organizatori, ovo je skup podrške "bratskim narodima Ukrajine, Rusije i Belorusije" u njihovoj zajedničkoj borbi protiv rata, okupacije i diktature. 

Ovaj skup, podržala je i Inicijativa mladih za ljudska prava i pozvala je predstavnike institucija i stranaka da podrže ovaj skup. Neki od njih su najavili da će doći, kao što je to i učinio Dobrica Veselinović iz pokreta "Ne davimo Beograd". 

 

Jedan građanin je izveo performans na početku protesta zapalivši svoj ruski pasoš. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, u jednom trenutku je došlo do nadvikivanja između protestanata i Sime Spasića koji ne podržava ovo okupljanje. 

Pripadnici policije su takođe na ovom skupu. Nekoliko mladića raširilo je rusku zastavu i uzvikuju "Rusija-Srbija, ne treba nam unija", dok se sa druge strane čuju povici "Ukrajina".

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Inače, skup solidarnosti sa građanima Ukrajine, ukrajinskom zajednicom u Vojvodini i građanima Rusije koji protestuju protiv rata, održan je u Novom Sadu na inicijativu koalicije nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina".

Iz te koalicije poručili su da "najoštrije osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu, te da je podrška ukrajinskoj zajednici snažna antiratna poruka Vojvodine koja je, kao zajednica različitih, svesna kakvu pretnju po evropski sistem vrednosti predstavljaju hegemonističke politike".

Njihova poruka je i da iskazivanje solidarnosti prema građanima Ukrajine nije samo pitanje humanosti, već i civilizacijski čin.

"Upozoravamo javnost i da neozbiljan i neodgovoran odnos državnih organa Srbije koji i aktuelni trenutak koriste za političke kalkulacije i podilaženje biračkom telu, može skupo da košta i naše građane i kad je u pitanju dalji proces evrointegracija, i kad su u pitanju njihove lične slobode i prava", rekao je Darko Šper iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine. 

"Ako smo kao društvo izabrali evropski put, onda je stradanje Ukrajine i naša stvar", dodao je, navodeći i da je klackanje između istoka i zapada zapravo kockanje sa sudbinom društva.

Okupljenim građanima obratio se i predstavnik Evropskog kongresa Ukrajinaca pozivajući ih da se pridruže prikupljanju humanitarne pomoći koja je, kako navodi, organizovana u vojvođanskim mestima gde žive pripadnici ukrajinske nacionalne manjine.

"Tu smo da kažemo ratu ne. Ne može biti rata u Evropi. Putin ne govori istinu kada kaže da je napao Ukrajinu zbog nacizma", poručila je i Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine, napominjući da potiče iz porodice koja se borila protiv nacizma.

Skup podrške simbolično je organizovan kod spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku, a građani koji se nisu okupili u velikom broju, pevali su ukrajinsku himnu i pesmu Đorđa Balaševića "Samo da rata ne bude". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija