Društvo

Živi i radi u skromnim uslovima u Somboru: Ko je prof. Gutman najbolje rangirani naučnik iz Srbije na Stanfordovoj listi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/10/2024

-

13:46

Živi i radi u skromnim uslovima u Somboru: Ko je prof. Gutman najbolje rangirani naučnik iz Srbije na Stanfordovoj listi
Živi i radi u skromnim uslovima u Somboru: Ko je prof. Gutman najbolje rangirani naučnik iz Srbije na Stanfordovoj listi - Copyright Prinstscreen YouTube/Sombor je otvoren, Brainz TV, AP/Ben Margot

veličina teksta

Aa Aa

Obajavljena je Stanfordova lista najuticajnijih istraživača u svetu. Na listi se nalazi 217.097 imena, od tog broja 89 naučnika je iz Srbije. Ubedljivo vodeće mesto najuticajnijih istraživača iz Srbije zauzima prof. Ivan Gutman.

Američki univerzitet Stanford naučnike rangira na dve odvojene liste – na jednoj su pozicionirani na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri do kraja 2023. godine, dok su na drugoj pozicionirani na osnovu broja citata u 2023. godini. Na obe liste, najbolje pozicionirani naučnik je prof. Gutman.

Naučnici su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 174 podoblasti. Lista je sačinjena na osnovu bibliometrijskih podataka iz baze Skopus. Rangiranje se obavlja na prema parametrima kao što su broj objavljenih radova, citiranost, h-indeks.

Inače prof. Gutman je je decenijama najbolje rangiran istraživač iz Srbije na globalnim listama. Ima dva doktorata iz matematike i hemije, i ceo radni vek posvetio je matematičkoj hemiji. Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnost (SANU).

Prinstscreen YouTube/Brainz TV

 

U penziji je od 2012. godine, ali je nastavio i dalje da radi kao profesor emeritus na PMF-u u Kragujevcu i sve do 2022. godine radio je kao predavač na master i doktorskim studijama.

Nije više angažovan na PMF-u

Gutman za Euronews Srbija kaže da ga ovih dana svi pominju i lepo pišu o njemu, a da niko ne pominje kako je 2022. godine otišao sa PMF u Kragujevcu. O dešanjima na PMF-u u Kragujevcu 2022. godine Euronews Srbija je već pisao.

"Ponižen i uvređen, posle 46 godina, napustio sam PMF i Kragujevac i preselio se u Sombor", rekao je Gutman za Euronews Srbija i dodao da se dalje bavi naučnim radom u skromnim uslovima.

Stanfordova lista je najprestižnija lista u svetu gde se meri doprinos pojedinca u nauci. Gutman kaže da se na tu listu u Srbiji ne obraća pažnja i da se ona "gura pod tepih".

"Razlog je jasan oni koji su u nauci uvažavani, uticajni i na dobro plaćenim položajima, nisu na listi", rekao je on.

Srpska akademija nauka i umetnosti

 

Za njega nije iznenađenje što je najuticajniji istraživač iz Srbije, jer se njegovi radovi koje je ranije objavljivao i dalje citiraju. Iako više nije angžovan ni na jednom fakultetu, matematika i hemija su njegove velike ljubavi, tako da je nastavio i dalje da objavljuje radove iz tih oblasti.

Njegovi radovi do sada su citirani više od 30.000 puta, a njegov doprinos je prepoznat širom sveta, kako u naučnoj zajednici, tako i kroz različite obrazovne programe koje je vodio.

Zahvaljujući njegovim ličnim kontaktima puno predavača iz celog sveta dolazili su da održe predavanja studentima u Srbiji.

Ostali na listi

Na listi koja se odnosi na celu karijeru prof. Gutman je na 2.877 mestu. Slede prof. Branislav Jeremić, sa Univerziteta u Kragujevcu, Sergej Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu, Dragan Pamučar sa Univerziteta u Beogradu i Miroslav Dramićanin sa Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Među 10 najuticajnih su i Zaviša Janjić i Dušan Teodorović, obojica sa Beogradskog univerziteta, Dalibor Petković sa Univerziteta u Nišu, Ljubomir Ćirić sa Univerziteta u Beogradu i Miomir Vukobratović, Institut "Mihailo Pupin".

 

Komentari (0)

Srbija