Društvo

Kako se sprema pirotski kačkavalj: Za pravljenje čuvenog delikatesa neophodni su ljubav, volja želja i snaga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2025

-

22:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Mlekarska škola u Pirotu, jedina u Srbiji, u kontinuitetu skoro osam decenija obrazuje kadar za mlekarsku industriju. Učenici i profesori ove škole čuvaju tradiciju pravljenja čuvenog pirotskog kačkavalja. Za to su dobili brojna priznanja, poslednje na nedavno održanom "Balkan Cheese Festivalu".

Reporterka Euronews Srbija, Ljiljana Pavlović, posetila je Mlekarsku školu u Pirotu i razgovarala sa učenicima na časovima praktične nastave.

"Svakako je potrebno znanje, svakako je potrebno držati se tradicije, jer ovo je tradicija duga dva veka. To je taj čuveni pirotski kačkavalj koji ima zaštićeno geografsko poreklo, i ono što je važno svakako jeste volja, želja, kao i u svim poslovima, da volite ono što radite", istakla je reporterka.

Učenik trećeg razreda, Luka Panić, objasnio je proceduru koja stoji iza domaćeg proizvoda.

"Pirotski kačkavalj se sprema kada određenu sirovinu stavimo u duplikator, pasterizujemo ga, i posle pasterizacije ga ostavimo na zrenje. Kad sazri, iseckamo ga u seckalici što vidite iza mene, stavimo ga na parenje, stavljamo ga u kalup i ono ide na sušenje", objašnjava on proces proizvodnje. 

Ko voli mladi kačkavalj praktično za jedan dan već može da proba. Oni koji vole da bude stariji, to traje nekoliko dana, Rreceptura je stara dva veka, pravi se isključivo ručno i potpuno je prirodan proizvod.

Govoreći o procesu proizvodnje, Panić nabraja sastojke ovog delikatesa.

"Idu razna sirila, kulture, mleko i so", kaže on.

Kako kaže, pravljenje tradicionalnog sira mu je delovalo zanimljivo i to je bio motiv zašto se opredelio za ovaj poziv.

"Hteo sam da naučim da pravim taj čuveni pirotski kačkavalj i jednog dana možda da osnujem ovakvu mlekaru", pojašnjava Panić.

Zadovoljan je uslovima u školi, posle koje će sigurno imati radno mesto.

"Imamo zagarantovan posao, a uslovi kao uslovi su odlični", zadovoljno ističe Panić.

Učenik otkriva šta je potrebno za pravljenje kačkavalja.

"Ljubav, volja, želja i snaga, naravno", kaže Panić.

Ipak, da nije sve u kačkavalju, govori i dugačka lista proizvoda sa čijom se proizvodnjom upoznaju polaznici ove škole.

"Ovde u našoj mlekari može da se baš mnogo šta nauči. Od kačkavalja do sireva, od jogurta do voćnog jogurta, od sladova do svega i svačega", nabraja Panić.

Za Euronews govorila je nastavnica stručnih predmeta, Dragana Jovanović, koja je istakla potrebu za kvalifikovanim proizvođačima sira.

"Da vam kažem, nema dovoljno obučenih kadrova iz prostog razloga što mali broj đaka upisuje obrazovni profil prerađivača mleka, bez obzira na to što dajemo stipendiju, što dajemo učenicima obezbeđen smeštaj u domu. U mlekarama najmanje ima prerađivača mleka. Mi zato i radimo neke obuke odraslih zajedno sa 'Imlekom', 'Milhausom' i drugim mlekarama u Srbiji, iz prostog razloga jer nema dovoljno obučenih mlekarskih radnika", kaže ona.

Takođe, nema ni dovoljno mleka neophodnog za kačkavalj i ističe neophodnost vraćanja stada na Staru planinu.

"Sve manje je ovaca, sve manje je uopšte stoke, ne samo ovaca. Država i lokalna samouprava su ti koji moraju da to sagledaju i da vratimo stada, i ovaca i krava, na Staru planinu, jer je to jedno veliko bogatstvo", navodi Jovanović.

Ova škola je dobila brojne nagrade i brojna priznanja, ne samo kod nas, nego i u inostranstvu.

Sagovornica napominje kako je kačkavalj zaštićen brend što, prema njenim rečima, predstavlja veliku prednost. 

"To je zaštićeni kačkavalj sa oznakom geografskog poreklaod kravljeg mleka. To još nije izrabljeno kod nas, jer kad odete u Evropu, vi vidite da se proizvodi sa oznakom geografskog porekla prodaju skuplje u odnosu na ostale proizvode. Što kod nas to nije slučaj. Znači, u istom rangu su i zaštićeni kačkavalj i nezaštićeni", kaže ona. 

Više o ovoj temi pogledajte u videu na početku teksta
 

AI Preporuka

Komentari (0)

Srbija