Profesorka hemije iz Starčeva gaji mikrobilje i pravi sir od pasulja: Raste interesovanje za zdrave delikatese
Komentari11/02/2025
-08:39
Na devet kilometara od Pančeva i oko 27 od centra Beograda, u Starčevu, pronaći ćete pravu oazu mikrobilja koju već godinama sa ljubavlju uzgaja profesorka hemije zajedno sa svojom porodicom.
Danijela Ratkov-Žebeljan sa suprugom Nenadom i sinom Viktorom pravi proizvode kakvih nema na domaćem tržištu, a među kojima je i neobični "sir od pasulja".
"Neophodno je dosta svakodnevnog truda, iz prostog razloga što ove biljke moraju redovno da se zalivaju, da se pregledaju da li su zdrave i bila bih neiskrena da kažem ja sve to postižem sama. Imam veliku pomoć svoje porodice - tu je suprug, tu su deca koja mi voljno ili nevoljno pomažu u tome i mnogo toga znaju o biljkama posle toliko vremena", kaže Danijela za Euronews Srbija.
Viktor je učestvovao od samog početka, kada su osetljive biljčice uzgajali u dnevnoj sobi.
"Pomažem nekada i u razvozu, ali i što se tiče kreativnog dela za smišljanje ideja", kaže naš sagovornik.
Za kontakt sa klijentima je zadužen Nenad, koji brine i o tehničkom delu posla.
"Ja sam po vokaciji inženjer mašinstva, pa je onda sve što treba da se popravi, što treba da se namesti i domarski deo posla takođe moj. Ali u suštini, najveći doprinos koji mogu da dam, je plasman naših proizvoda, pozicioniranje i finansijsko-prodajno-marketinški deo", objašnjava on.
Sve je moguće uz dobru pripremu i strpljenje
Prva lekcija koju smo naučili od porodice Ratkov jeste, da biste pokrenuli bilo šta u životu, neophodno je da to nešto volite i da u tome istrajavate. Sve je moguće uz dobru pripremu, edukaciju i dovoljno strpljenja.
Euronews Srbija
"Ja sam to sve naučila gledajući YouTube, odnosno gledajući sve ono što se nalazi i čitajući ono što se nalazi na internetu. Proizvodnjom klica i mikrobilja dobija se povrće u jednom drugačijem obliku u odnosu na zrelo koje sadrži vitamine, minerale, sve ono što sadrže i odrasle biljke u, sada kažu naučna istraživanja, mnogo većem procentu nego odrasla biljka. Stižu za kratko vreme - od sedam do 10 dana. To je ono što je preimućstvo klica i mikrobilja u odnosu na odrasle biljke. Prilikom gajenja nema herbicida, pesticida, svega onoga što u poslednje vreme, malo smo skeptični, ali stvara problem prilikom kupovine jer nismo sigurni da li je to gajeno na adekvatan način. Tako da ove biljke su nešto što kada i samostalno radite kod kuće, a nije mnogo teško, vama obezbeđuje jednu sigurnost što nije mala stvar, mislim kada je u pitanju ishrana i bezbednost hrane", ističe Danijela.
Kako nastaje sir od pasulja
Od mikrobilja preko kreativnih ideja do sira od pasulja. Dobro ste čuli - porodica Ratkov zaslužna je za nove ukuse i recepte.
"Sir od pasulja nastaje, rekli bi, na neki komplikovan, ali za mene je vrlo jednostavan način. Beli pasulj tetovac se kuva, kao i kada se kuva za jelo najobičniji čorbasti pasulj. Nakon kuvanja taj pasulj se procedi, ispasira i stavlja na fermentisanje. Fermentiše zajedno sa kvascem koji sadrži bakterije mlečne kiseline koje su biljnog porekla i sve to negde traje oko 12 sati. Nakon te fermentacije, on će se opet procediti, dodaće se drugi sastojci, sve sa ciljem da se dobije jedan proizvod koji će nutritivno odgovarati proizvodu koji mi zovemo kačkavalj, znači da ima i proteina, i masnoća, i ugljenih hidrata, kao i proizvod koji jedemo od mleka", priča profesorka hemije i nastavlja:
"Ovde, zbog prisustva tih bakterija mlečne kiseline, ukus tog pasulja će biti pomalo nalik onome što je u stvari sir. I nakon toga ceđenja stavićemo ga u kalup da bi dobio i formu te pogače kačkavalja nalik i uvaljaćemo ga u klice koje smo prethodno dehidrirali i proizveli. Najčešće su to klice vlašca, bosiljka ili sango odnosno dajkon rotkve. Na taj način dobijemo jedan proizvod koji su ljudi spremni da probaju jer je atraktivnog izgleda, podseća malo na kolače, na neke tortice i kada ga ponudimo na festivalima, su radi da ga probaju"
![](/data/images/2025-02-10/308985_screenshot-2025-02-10-172759_f.png?t=1739205431)
Euronews Srbija
Specifičan ukus doneo im je veliki broj ljudi koji žele da promene životne navike i započnu sa zdravom ishranom.
"Njihova zainteresovanost je sve veća i veća, s obzirom da i same klice i mikrobilje, kada je Danijela ovo počela da radi, su bile nešto što je bilo totalno novo. I danas nam prilaze na festivalima i pitaju: 'Šta je ovo?'", kaže Nenad i dodaje da je neinformisanost osnovna prepreka koja ljude sprečava da konzumiraju takve proizvode.
Viktor je tako došao na ideju da ljude upoznaje sa takvim delikatesima na festivalima posvećenim gastronomiji.
"Tu može da se vidi dosta mladih ljudi i moj je cilj da i mojoj grupi to prenesem i približim kao ideju", kaže on.
Iako je posao težak i zahteva dosta vremena i strpljenja, dosadašnji dobijeni rezultati predstavljaju motivaciju i vetar u leđa da se ovaj porodični biznis još više širi i razvija. Ali, znamo kome nije ništa teško.
"Mogu sa ponosom da kažem kad me pitaju: 'A, šta ti danas Nenade radiš?' da kažem: 'Ja radim za svoju ženu'", ističe naš sagovornik.
"Rad za sopstvenu ženu" podrazumeva dosta nesebičnog deljenja znanja svima koji su zainteresovani. Online putem ili kroz mentorstvo u Starčevu, Danijela Ratkov-Žebeljan održat će vam lekciju kao u školi. A ko bude dobar đak, može da zatraži kolut sira od pasulja. Probali smo i preporučujemo.
Komentari (0)