Društvo

U jednoj osnovnoj školi u Srbiji uniforme su obavezne: Šta kažu deca na ovakvu odluku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

15:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Uvođenje đačkih uniformi u škole u Srbiji poslednji put je spominjano pre više od šest godina, onda kada je ministarstvo prosvete iznelo inicijativu u ovom pravcu. Ova tema ponovo se našla na dnevnom redu. Ministarka za brigu o porodici i demografiji Milica Đurđević Stamenkovski pokrenula je nedavno pitanje uvođenja đačkih uniformi u osnovne škole, odnosno inicijativu da se o ovoj temi otvori dijalog.

Međutim, postoje škole koje su ovo pitanje rešile na sopstvenu inicijativu. Jedna takva je u čačanskom kraju, odnosno u Gornjoj Gorevnici - OŠ "Stepa Stepanović".

Ono što je najzanimljivije jeste da je uvođenje uniformi ovde bilo stvar dogovora, a ne obaveze.

"Nije bilo nikakvog nametanja, u pitanju je dogovor i razgovor za roditeljima i učenicima, a to jeste bio predlog i odluka Saveta roditelja uz podršku učeničkog parlamenta i direktorke škole. Tako su od 14. oktobra naši učenici započeli nastavni dan u svojim radnim uniformama", kaže u razgovoru za Euronews Srbija nastavnica Aleksandra Jovanović.

Ipak, prirodno je da je bilo negodovanja, posebno kod učenika starijih razreda.

"Ali, kada se sa decom duže i dublje razgovara, kada se otkriju ciljevi nošenja uniformi, onda sve dođe na svoje mesto jer sve potaje jasnije", dodaje Jovanović.

A šta deca misle o tome što moraju da nose uniforme pogledajte u prilogu iznad.

Komentari (0)

Srbija