Društvo

U Tumanu obeležena desetogodišnjica otkrivanja moštiju Svetog Jakova

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

19:21

U Tumanu obeležena desetogodišnjica otkrivanja moštiju Svetog Jakova
U Tumanu obeležena desetogodišnjica otkrivanja moštiju Svetog Jakova - Copyright TANJUG/Manastir Tumane/Radivojević Đorđe

veličina teksta

Aa Aa

U manastiru Tumane svečano je obeležena desetogodišnjica otkrivanja (obretenja) moštiju Svetog Jakova, kada su mošti sveca nakon liturgije u tom manastiru bile litijski prenete kroz narod.

Arhiepiskop požarevački i mitropolit braničevski Ignatije služio je u nedelju svetu arhijerejsku liturgiju tokom kojem su sasluživali mitropolit bitoljski Petar, arhiepiskop i mitropolit vranjski Pahomije, mitropolit tetovskogostivarski Josif, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan, arhiepiskop romulijansko-zaječarski i mitropolit timočki Ilarion, episkop toplički Petar, kao mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo iz više pomesnih pravoslavnih crkava.

TANJUG/Manastir Tumane/Radivojević Đorđe

 

U litiji posle liturgije učestvovalo je više od hiljadu ljudi.

Povodom ovog događaja, u manastiru je 10. oktobra prikazan i dokumentarni film "Sveti Jakov Tumanski" reditelja Boška Milovanovića, koji je istakao ključne momente iz života ovog sveca.

Sveti Jakov odnosno Radoje Arsović rođen je 1894. u selu Kušići nadomak Ivanjice.

TANJUG/Manastir Tumane/Radivojević Đorđe

 

Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu.

Takođe, 1929. bio je imenovan za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

TANJUG/Manastir Tumane/Radivojević Đorđe

 

Tridesetih godina prošlog veka kada je upoznao Svetog vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu.

U decembru 2014. sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i mošti su bile cele i netruležne.

TANJUG/Manastir Tumane/Radivojević Đorđe

 

Srpska pravoslavna crkva od 2017. ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Jakov Novi Tumanski.

Preminuo je 1946. godine i sahranjen je u manastiru Tumane. 
 

Komentari (0)

Srbija