Društvo

Petković otvorio štand Kancelarije za KiM na Sajmu knjiga

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

15:53

Petković otvorio štand Kancelarije za KiM na Sajmu knjiga
Tanjug video - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković otvorio je danas štand Kancelarije na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, ističući da nikad nije bilo teže na AP KiM, ali da će srpski narod nastaviti da se bori uz pomoć svoje države i crkve i svojom rečju, knjigama i stvaralačkim delom i radom.

Na Sajmu će biti predstavljeno više od 75 novih naslova dela i publikacija stvaralaca iz južne pokrajine.

Petković je istakao da će tokom trajanja Sajma oko 250 učesnika predstaviti dela nastala u prethodnoj godini.

"Tamo gde je najteže, tamo se u srpskim sredinama rađa najviše dece, tamo gde je najteže dolazi najznačajnije i najbogatije stvaralaštvo. Trudili smo se da i ove godine predstavimo stvaralaštvo koje je rezultat rada naših mladih, naših srpskih institucija i svih kuturnih stvaralaca koji žive u našoj južnoj pokrajini", rekao je Petković.

Ocenio je da je nikad teže na prostoru AP KiM i da Priština pokušava da ugasi institucije i protera srpski narod različitim represivnim merama i eskalatornim potezima.

Tanjug video

 

Petković je naveo da iz dana u dan Priština stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM, ali da će, bez obzira na sve to, srpski narod nastaviti da se bori uz pomoć svoje države i crkve i svojom rečju, knjigama i stvaralačkim delom i radom.

"Svakog dana dešava se malo Božje čudo u svim srpskim sredinama na KiM. Kad govorimo o KiM to nisu samo reči, to je više etički pojam nego nekakav geografski prostor, to je izvorište srpskog duhovnog i nacionalnig bića i tako će biti u vekovima koji su pred nama", rekao je Petković.

Dodao je da će Kancelarija nastaviti da podržava mlade sa KiM i to što oni rade, kao i sve srpske institucije kulture koje su neophodne za očuvanje kulturnog bića i nacionalne svesti.

Tanjug video

 

Naglasio je da će država nastaviti da podržava srpski narod na AP KiM i kroz finansijsku pomoć i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić najavio donošenje novog zakona koji će omogućiti da svi nezaposleni na KiM imaju mesečna primanja.

Petković je dodao da je to prvi put da se na sveobuhvatan način merama odgovara na, kako je istakao, sav zulum Prištine koji se sprovodi na AP KiM.

Svečanom otvaranju štanda Kancelarije za KiM prisustvovali su i predsednica Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Danijela Vujičić, predstavnici SPC i Srpske liste.

Hor Bogoslovije u Prizrenu izveo je nekoliko narodnih izvornih pesama sa prostora AP KiM. Sajam knjiga u Beogradu traje do 27. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija