Društvo

Česte saobraćajne nesreće u kojima učestvuju mladi vozači, Vujanić: Za prepoznavanje opasnih situacija važno je iskustvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2024

-

13:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U teškoj saobraćaju nesreći koja se juče dogodila na putu između Novog Sada i Inđije povređeno je više od 30 ljudi, a mladić (18) je poginuo. On je upravljao automobilom sa probnom vozačkom dozvolom i udario u autobus. 

Položen vozački ispit znači da ste savladali osnovne tehnike vožnje, ali za prepoznavanje opasnih situacija je potrebno iskustvo. Zato je važno da se mladi vozači strogo pridržavaju zakonskih propisa, koji podrazumevaju određena ograničenja za mlade vozače, posebno za one sa probnim vozačkim dozvolama.

Zakon o bezbednosti saobraćaja jasno kaže da osobe mlađe od 18 godina, mogu da voze sa probnom vozačkom dozvolom samo ukoliko pored njih sedi starija osoba koja ima vozačku dozvolu najmanje pet godina. Takođe, sa probnom vozačkom mladi ne smeju da upravljaju motornim vozilom od 23 sata do 6 sati ujutro. 

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić kaže da je u saobraćaju važno da se poštuju pravila, jer svako nepoštovanje pravila dovodi do saobraćajne nesreće.

"Zamislite fudbalsku utakmicu sa 22 igrača i samo jedan ne igra po pravilima- tu nema igre.  Tako je i u saobraćaju ako neko pogreši, onaj drugi ako ne ispravi njegovu grešku mi imamo saobraćenu nezgodu. Vrlo često se događa da oba igrača greše i da dođe do saobraćajne nesreće, čak i lančanih sudara", rekao je Vujanić za Euronews Srbija.

E-Stock

 

Dodaje da mlad vozač tokom obuke sa instruktorom savlada tehnike vožnje, upravljanje vozilom, kočenje, uključivanje pokazivača pravaca...

"Međutim, ono što on ne zna, jer je kratko u saobraćaju, to je da prepozna opasne situacije. To je ono što vozač sa iskustvom zna. Zbog toga smo propisali da uz vozača početnika mora da sedi i lice koji ima najmenje tri godine vozačku dozvolu, dakle lice koji ima iskustvo", naveo je Vujanić.

Ograničenja sa probnom dozvolom

Dodaje da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano da vozač početnik ne sme da vozi od 23 sata do 6 ujutru, jer u tom periodu može biti umoran, brže se vozi, ima i pešaka.

"U to doba ima mnogo više iznenađujućih situacija. Sve je napravljeno u cilju da se spreči da nastanu saobraćajne nezgode", pojasnio je on.

Poštovanje ograničenja brzine je veoma važno, posebno za mlade vozače. Vujanić podseća da je u Srbiji ograničenje brzine na auto- putu 130 kilometara na sat, dok je u naseljenom mestu 50 kilometara na sat. 

"Iskustvo je pokazalo da ukoliko vozilo, koje se kreće 30 kilometara na sat, udari pešaka pogine 10 odsto njih. To je razlog zbog čega smo propisali da u zonama osnovnih škola u gradu mora da se vozi brzinama do 30 kilometara na sat. Pri brzini od 40 kilometara na sat, smrtnost je 20 odsto, pri brzini od 60 kilometara na sat smrtnost je 80 odsto, kod brzine od 80 kilometara na sat nema preživilih pešaka", naveo je Vujanić.

Fonet

 

Ističe da je iz tog razloga važno smanjiti brzinu, da ne bi bilo velikih posledica pri saobraćajnim nezgodama.

Prošle godine u saobraćaju su poginula 134 pešaka. Vujanić kaže da je četvrtina poginula na pešačkom prelazu, a dve četvrtine van pešačkog prelaza.

"Dosta saobraćenih nezgoda u kojima učestvuju pešaci je uzrokovano nepažnjom pešaka. Vozači nisu očekivali takvo ponašanje pešaka pa nisu na vreme reagovali i izbegli nezgodu", rekao je on.

Saobraćajna nesreća

Inače u saobraćajnoj nesreći koja se juče dogodila na putu Novi Sad- Inđija jedna osoba je poginula, a više od 30 je povređeno.

Kako je za Euronews Srbija rekao direktor Doma zdravlja Inđija, Dragan Đorđević, povređeno je ukupno 36 osoba. Povređeni su odvezeni u Klinički centar Vojvodina, Urgentni centar u Beogradu (UC UKCS) i Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici. 

"Zbrinuto 27 povređenih, od kojih četvoro ima teške telesne povrede. Prevezeni su u bolnice u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Beogradu. Desetoro je prevezeno u Klinički centar Vojvodine, sedmoro u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici i dvoje za Beograd", rekao je za Euronews Srbija Đorđević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija