Društvo

"Vodena salata" prekrila Palićko jezero - o čemu je reč i da li je ova biljka opasna?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

07:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Deo Palićkog jezera potpuno je prekriven zelenom biljkom nazvanom "vodena salata". U pitanju je invazivna tropska vrsta koja se proširila u dva dela jezera najbliža Gradskom prečistaču vode.

Na jezeru ranije nisu zabeleženi takvi prizori, a zašto se biljka sada pojavila i da li je i koliko štetna, za Euronews Srbija govorio je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave Subotice.

"U pitanju je jedna invazivna vrsta biljke koja inače živi u tropskim i suprotskim predelima, nije prilagođena našoj klimi, ali se sve više širi Evropom i evo ove godine je počela da se širi i ovde u tim lagunama u okviru prvog sektora Palićkog jezera", kaže Reh.

Za ovu biljku, kako je pojasnio, karakteristično je da se jako brzo razmnožava i to vegetativno stolonima, što znači da ne mora da prođe čitav ciklus semena, cveta i svega ostalog.

"Vidimo koliko se ona brzo širi tako da prekriva velike površine, njoj je to strategija da se jako brzo razmnožava. Ono što je dobro je što je ona i dalje neprilagođena u potpunosti našim klimatskim uslovima i osetljiva je na temperature već ispod 15 stepeni. Tako da mi ne očekujemo da će ona prezimiti i do sada u Srbiji nije bilo slučaja da je preživela na našim klimatskim prostorima zimu", rekao je sagovornik Euronews Srbija.

Kako dodaje, ovo je jedna opomena i nadalje, jer će biti sve više invazivnih vrste koje dolaze uglavnom nemarom čoveka i šire se.

"Ovo je konkretno jedna ukrasna biljka koja se koristi i u akvaristici i u baštenskim jezerima, ima je i u prodaju i kod nas, tako da je to najverovatniji način kako je ona ovde dospela, ali sve nam je ovo jedan lep eksperiment s jedne strane, a s druge strane jedna opomena koliko moramo da budemo odgovorni kada su u pitanju invanzivne vrste i koliko je to jedan ozbiljan problem koji će sa klimatskim promenama sve više imati uticaja", dodao je Reh.

Na pitanje da li je mogla da dođe kroz prečistač koji se tu nalazi, odgovara da ni to nije isključeno.

 "Nije nemoguće da je neko bacio u kanalizaciju biljku ili deo biljke da se onda posle ovde razmnožila, ali ne mora to da bude jedini način. S obzirom da je prečistač dosta kompleksan, ima mehaničko prečišćavanje, verovatnije je da je to dospelo nekim bočnim putem, ali moramo da razmišljamo o tome ne samo kada su biljke u pitanju, nego kada su životinje i kućni ljubimci iz tropskih predela, ne treba ih puštati u prirodu, njima nije mesto ovde, jer oni istiskuju vrste kojima je ovde mesto i to može onda da bude problem", objasnio je.

Da li je i koliko štetna ova biljka pogledajte više u videu iznad teksta.

Komentari (0)

Srbija