Društvo

Crveni krst u Nišu edukuje građane o borbi protiv trgovine ljudima: "Najčešće žrtve su žene i deca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2024

-

16:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Srbiji je u 2023. godini formalno identifikovano 66 žrtava, a većina su žene. 

Na ovaj dan Crveni krest Niš organizuje akciju podele informativnog materijala, a volonteri će o ovoj temi razgovarati sa građanima. Organizovane su brojne aktivnosti po pitanju edukacije pre svega najmlađih o ovoj temi.

"Mi smo organizovali predavanja za učenike osnovnog razreda Osnovne škole "Vožd Karađorđe" u Nišu.  Zatim imaćemo uličnu akciju gde ćemo deliti informativni materijal kako bi skrenuli pažnju javnosti na ozbiljnost ovog problema, informisali ih i o posledicama koje žrtve trgovine ljudima trpe, a naš trener u programu Borbe proti trgovine i ljudima je spremila i kviz kako građani mogu da provere svoje saznanja, odnosno informacije koje imaju", ističe za Euronews Srbija Aleksandra Savić stručni saradnik u Crvenom krstu Niš i psiholog. 

Najčešće žrtve trgovine ljudima su žene koje se, kako ističe sagovornica, najčešće koriste za seksualnu eksploataciju dok se deca koriste za radnu eksploataciju i prinuda na prosjačenje.

"Nažalost, ove godine je malo drugačija statistika, imamo povećan broj dece koja su eksploatisana i zabeležen je najveći procenat prinude na prosjačenje gde, moram da pomenem, da se često za taj vid eksploatacije koristi osobe sa invaliditetom", podvlači Savić.

Crveni krst tokom cele godine organizuje različite edukacije i seminare, gde se pre svega bavi prevencijom.

"Počevši od najmlađih uzrasta do informisanja i edukacije građana o ozbiljnosti ovog problema i time pokušavamo da dopremo do što više ljudi,  kako bi oni bili dovoljno informisani ali organizujemo i edukacije za profesionalce koji u svom radu mogu doći u kontakt sa žrtvama trgovine i ljudima", kaže stručna saradnica Crvenog krsta.

Na pitanje šta može da se uradi po pitanju problema prinudnog prosjačenja, s kojim se svi mi susrećemo svakodnevno, Savić.

"Svi koji smo uključeni – lokalni tim za borbu protiv trgovine i ljudima, znači i policija, i tužilaštvo, i centar za socijalni rad, i Crveni krst – svi moramo da sarađujemo i da radimo na ozbiljnosti počevši od informisanja grupa koje su u riziku, najčešće su to mlade osobe koje su u potrazi za poslom i najčešće budu vrbovane. To se može desiti i putem oglasa. Bitno je da građani budu upoznati sa merama opreza – koje su to rizične situacije, kako u njima treba postupati. Na primer da provera da li te firme zapravo postoje APR registru, da prilikom putovanja imaju kopije svojih ličnih dokumenta kod sebe i kada se nađu u rizičnoj situaciji kome mogu da se obrate za pomoć", zaključila je sagovornica.

Zaštitnik građana: Neophodni su preventivni postupci

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da nedavno objavljeni Izveštaj Zaštitnika građana pokazuje da se u prošloj godini beleži znatno veći broj dece žrtava u odnosu na prethodne dve godine, kao i da ona čine više od polovine ukupnog broja registrovanih žrtava.

U saopštenju se dodaje da su žene takođe ranjiva grupa, a da su među načinima zloupotrebe formalno identifikovanih žrtava dominantni prinuda na prosjačenje, seksualna i radna eksploatacija.

"Simptomatični podaci pre svega ukazuju na značaj i neophodnost preventivnog postupanja i potrebu da se podigne svest celokupnog društva o ozbiljnosti ovog problema. Posebno kada su u pitanju deca, kao posebno ranjiva grupa podložna manipulaciji", naveo je Pašalić.

On je ukazao da bi svako trebao da bude svestan rizika da i sam može postati žrtva, ali da je takođe važno prepoznati slučaj trgovine ljudima. Istakao je da je potrebno stvoriti uslove u kojima se i žrtve mogu upoznati sa svojim pravima i dostupnim mehanizmima zaštite.

Zaštitnik građana je naglasio da je trgovina ljudima veoma kompleksno krivično delo, zbog čega su za njegovo suzbijanje, pored pravovremenog prepoznavanja, neophodne stalne i koordinisane aktivnosti svih relevantnih aktera na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Pašalić je ukazao i na važnost jačanja međusobnog poverenja državnih institucija, ali i potrebu donošenja sistemskog zakona u oblasti trgovine ljudima, kako bi se unapredili mehanizmi za suzbijanje ove pojave, koja predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija