Društvo

Kako je izgledala akcija potrage i spasavanja u Jablanici: "To su apokaliptični prizori, snimci ne mogu da dočaraju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

11:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalističko-spasilački tim za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a koji je bio angažovan u Bosni i Hercegovini vratio se u Srbiju. Trideset šest pripadnika ovog tima bilo je angažovano da pomogne nakon katastrofalnih bujičnih poplava i klizišta koji su zadesili tu zemlju.

Zamenik vođe ovog spasilačkog tima i inspektor Sektora za vanredne situacije Nikola Maksimović opisao je za Euronews Srbija kako je izgledala akcija spasavanja, ali i sa čime su se suočili u Donjoj Jablanici kada su stigli.

"Snimci i fotografije zaista ne mogu da dočaraju tako nešto. To su krajnje apokaliptični prizori. Delovi mesta su fizički nestali. Znači, ne postoje uopšte tragovi objekata i kuća koje su tu inače postojale. To je neuporedivo sa stanjem pre ove katastrofe koja ih je nažalost zadesila", rekao je.

Naveo je da je sama akcija spasavanja tekla po već ustaljenoj metodologiji.

"Mi smo tamo sa timovima koji su bili sa nama na terenu i sa lokalnim snagama podelili ceo prostor spasavanja na sektore rada. Otežavajuća okolnost bila je oštećena ili potpuno uništena infrastruktura. Radili smo selektivne pretrage, mapiranje i onda su se posebnim tehnikama pomerali svi ti nanosi upotrebom teških mašina", rekao je Maksimović. 

Napomenuo je da su uz pripadnike spasilačkog tima bili i četiri pripadnika JP Srbijavode sa dva tegljača i dve radne mašine: "Bez njih ne bismo mogli naš deo priče da uradimo kako treba".  

MUP Srbije

 

Ovoga puta nisu bili angažovani psi tragači MUP-a Srbije kao u nekim prethodnim akcijama, a Maksimović objašnjava kako izgledaju pripreme.

"Država koja traži pomoć upućuje zahtev. Mi nudimo pomoć. I onda se tu nalazi neki kompromis šta će ko da ponese ili povede sa sobom. U ovom slučaju mi smo imali teške mašine za razliku od ostalih timova. Imali smo opremu za probijanje, presecanje i razbijanje betona i kamena, za podizanje tereta, za elektronsku pretragu terena itd.", rekao je. 

Navodi da svaka akcija predstavlja novo iskustvo, a da je većina članova tima koji je bio u Bosni i Hercegovini prošle godine bila u Turskoj nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

"U principu, skoro svi koji su ovog puta bili sa nama, bili su i u Turskoj. Možda može da se napravi paralela, mada je nepravedno praviti paralelu među nesrećama, sa klizištem koje je zadesilo Tekiju pre nekih desetak godina. Ovde je ipak bilo specifično jer smo imali velike nanose, kako blata, mulja i svega ostalog, tako i velike količne kamena i velikog kamenja na samom licu mesta", istakao je. 

Kako dodaje, na nekim delovima naselja je bilo nanosa u visini od šest ili sedam metara, a to je kompleksno.

"Vrlo je specifično iskustvo i jako težak teren, kako fizički za rad, tako i za planiranje samih akcija potrage i spasavanje", kaže član spasilačkog tima MUP-a Srbije. 

MUP Srbije

 

Naveo je da su oni bili smešteni u bazi operacije u Jablanici zajedno sa ostalim međunarodnim timovima iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

"Mi se inače i privatno poznajemo i jako dobro sarađujemo na terenu. To ide po nekoj ustaljenoj metodologiji. Još se ovde poklopilo da koristimo istu terminologiju i da ne postoji jezička barijera, tako da je to bila jedna sinergija i simbioza na terenu", naveo je Maksimović govoreći o saradnji s kolegama. 

Na pitanje o reakciji lokalnog stanovništva, odgovorio je da su i oni dočekali u skladu sa njihovim zanimanjem, kao spasioce.

"Ne mogu da kažem toplo, jer nije takva prilika. Ali u samoj Jablanici smo doživeli nešto što nigde do sada nismo. Lokalno stanovništvo nam se u pravom smislu reči stavljalo na uslugu, i zaista su se trudili oko nas. To znači od pozdravljanja na ulici do angažovanja kad nam nešto zatreba. Da budem malo jasniji. Timovi dolaze da budu samodovoljni za period angažovanja. Mi generalno ne bi trebalo da zavisimo ni od koga i ni od čega jer treba da budemo deo rešenja, a ne deo problema. tj. da ne budemo na teretu. A oni su se osetili kao neko ko ima potrebu da nas dočeka i da nam stavi na raspolaganje sve svoje resurse ukoliko je potrebno", rekao je. 

MUP Srbije

 

Scene na mestima na kojima su angažovani spasioci mogu da ostave veliki trag na ljude. Nikola Maksimović je rekao da još nije stigao da analizira sve ono što se dešavalo.

"Obično ta analiza bude naknadno. I ona traje, mislim da je permanentna za sve događaje i akcije koje smo imali do sada", ukazao je. 

Dodaje i da u MUP-u postoje profesionalni psiholozi koji nakon ovakvih akcija obavljaju razgovore sa spasiocima.

"Ali još uvek nismo stigli do te faze. Tek smo se vratili. Sređujemo opremu i administrativni deo, jer posao se ne završava samim povratkom u državu. Uvežbavamo se, i spremamo se, nadamo se, samo za vežbe, a ne za realne situacije", zaključio je Maksimović. 

Komentari (0)

Srbija