Društvo

Direktor BIA položio vence na spomenike prvim načelnicima Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) za Jugoslaviju i za Srbiju

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

17/10/2024

-

11:21

Direktor BIA položio vence na spomenike prvim načelnicima Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) za Jugoslaviju i za Srbiju
FoNet/BIA - Copyright FoNet/BIA

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Vladimir Orlić položio je danas vence na spomenike Aleksandru Leki Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu, prvim načelnicima Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) za Jugoslaviju i za Srbiju, povodom obeležavanja 125. godišnjice osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

Zamenik direktor BIA Tomislav Radovanović je, u pratnji najviših rukovodilaca Agencije, položio venac na spomenik prvom načelniku Odeljenja za poverljive policijske poslove Jovanu S. Milovanoviću  na Topčiderskom groblju, dodaje se u saopštenju BIA.

FoNet/BIA

 

Danas obeležavanje Dana BIA

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) danas će obeležiti svoj Dan i 22 godine rada.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti, deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Među njenim zadacima su zaštita bezbednosti zemlje, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka od značaja za bezbednost zemlje.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija