Društvo

Širom Srbije danas besplatni preventivni pregledi i sezonska vakcinacija protiv gripa

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

09:01

Širom Srbije danas besplatni preventivni pregledi i sezonska vakcinacija protiv gripa
Širom Srbije danas besplatni preventivni pregledi i sezonska vakcinacija protiv gripa - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas se sprovodi još jedna akcija besplatnih preventivnih pregleda u okviru koje će svi građani moći da obave kardiološke i urološke preglede, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, urade tumor markere PSA za muškarce i CEA, CA 19-9, i AFP, kao i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi (hba1c ).

Pored toga, u okviru ove akcije, građanima će biti omogućeno da prime sezonsku vakcinu protiv gripa.

Vršilac dužnosti direktora instituta "Torlak" Darija Kisić rekla je za Tanjug da je "Torlak" za ovu sezonu proizveo vakcinu identičnog sastava, kao onaj što preporučuje SZO.

"Naša vakcina se sastoji iz tri soja virusa gripa. Radi se o visoko efikasnoj, bezbednoj i kvalitetnoj vakcini. Znamo da virus gripa svake godine značajan razlog obolevanja i umiranja širom sveta, pogotovo u zimskom periodu. Tako da je bitno zaštititi se od ovoga virusa i zato se ova vakcina praktično preporučuje gotovo svima", rekla je Kisić.

Vakcinacija u našim domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7. oktobra.

Imunizacija se sprovodi sa jednom ili dve doze vakcine, zavisno od uzrasta, u skladu sa sažetkom karakteristika leka, pred početak sezone gripa.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije obolevanja i od tada je preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno više od milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intrevencija.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi istaknute su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija