Društvo

Temperatura danas iznad 20 stepeni, ali uskoro sledi promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

07:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Temperatura će danas ponovo biti iznad 20 stepeni, i to zahvaljujući vetru, koji je u toku noći promenio pravac sa severnog na južni. Međutim, promena pravca vetra znak je i da nam uskoro stiže i promena vremena, ističe meteorološkinja Milena Ćirković.

"Kasno uveče i u toku noći sa severozapada iz pravca Mađarske i Hrvatske stižu kišonosni oblaci, a kiša će početi da pada u četvrtak u ranim jutarnjim satima", objašnjava Ćirković.

Ova promena vremena biće praćena sve jačim vetrom. U većini mesta danas će duvati umeren do pojačan jugiostočni vetar. Najjači udari ovog vetra biće zabeleženi u Vojvodini i na istoku Srbije

Upravo taj južni vetar najviše utiče na povećanje temperature. Maksimalna dnevna kretaće se danas od 20 do čak 24 stepena.

Nestabilnost u narednim danima

U narednim danima vreme sve nestabilnije. Prvo se očekuje novi talas kiše i pljuskova, a potom i zahlađenje.

"Od četvrtka temperatura će biti u postepenom padu, tako da će za dane vikenda biti sveže i kišovito", kaže meteorološkinja.

U pojednim predelima kiša će biti i obilna, naročito u petak u južnom i jugozapadnom delu zemlje, oko Priboja i Novog Pazara.

Erozija brazilske obale

Globalno zagrevanje jedan je od uzroka erozije na brazilskoj obali.  Nivo mora porastao 13 centimerata u poslednjih 30 godina.

Globalno zagrevanje, u kombinaciji sa pojavom mulja u reci Paraiba, doprinelo je eroziji obale Atafone, severno od Rio de Žaneira i izazvalo uništavanje 500 kuća, uključujući i urušavanje četvorospratnice pored plaže.

Ovo je jedna od bezbrojnih zajednica na plaži koje gube bitke na brazilskoj obali na Atlantiku dugoj 8.500 kilometara, preneo je Reuters

Nivo mora je porastao za 13 centimerata u regionu oko Atafone u poslednjih 30 godina i mogao bi da poraste za još 16 centimetara do 2050. godine, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija "Nadošla mora u zagrejanom svetu" objavljenom prošlog meseca.

Obalska područja kao što je Atafona mogla bi da izgube čak 150 metara u narednih 28 godina.

Plaža u Ponta Negri, jednom od najpopularnijih letovališta na severoistoku Brazila, takođe, se smanjuje. U poslednje dve decenije izgubila je 15 metara belog peska.

Komentari (0)

Srbija