Društvo

Novinar Pavić pre 15 godina bio štićenik Doma u Zvečanskoj, sad pokušava da pomogne novim generacijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

14:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pre 15 godina on je bio štićenik Doma za mlade bez roditeljskog staranja u Zvečanoskoj, a danas, novinar Mihajlo Pavić, vratio se na mesto gde je proveo svoje tinejdžerske dane, ali u sasvim drugačijoj ulozi. 

On zajedno sa Nevenom Kaplanović, koja je tada bila njegova vršnjačka edukatorka, a danas je predavačica edukativnih radionica, radi na projektu "Spreči, ne leči", koji ima za cilj da pomogne i osnaži nove generacije mladih bez roditeljskog staranja. 

Naime, projekat "Spreči, ne leči" pokrenut je sa ciljem da se pruži podrška i pomogne mladima u uzrastu između 14 i 22 godine, kako bi stekli znanja o reproduktivnom zdravlju, zdravim navikama i odgovornom osnivanju porodice, kao i o prevenciji polnoprenosivih bolesti. 

Kaplanović je za Euronews Srbija rekla da je najveći problem sa kojim se mladi suočavaju zapravo nedostatak adekvatnih informacija.

"To jest vrlo nefiltrirane informacije koje ne mogu da nađu na internetu ili na nekim forumima koji se time bave ili da mogu da se kreću mladi. Uglavnom je to neka priča iskustvena između njih, pa može da bude nekada vrlo subjektivno obojena, nekada je sa nekim polovičnim informacijama i nama je zadatak da mi zapravo njima damo prave informacije vezane za tu temu", rekla je ona. 

Pavić, koji je i autor ovog projekta rekao je za Euronews Srbija da je on nastao iz ličnog iskustva budući da je on sam bio štićenik doma. Na pitanje šta ga je inspirisalo da pokrene ovaj projekat, Pavić je odgovorio:

"Pre svega, namera da se nekim mladim ljudima pomogne. Moram da priznam da je cela ova priča nastala potpuno iz ličnog iskustva, s obzirom na to da sam pre 15 godina i sam kao štićenik Zvečanske imao prilike da se otisnem u različite edukativne radionice, pa je tako i jedna ovakva radionica meni ispunjavala dane, a kasnije izgradila brojna prijateljstva i ovakve ideje". 

Više pogledajte u videu iznad teksta.

Komentari (0)

Srbija