Društvo

Predstavljena prva Nacionalna čitanka: U narednim danima biće distribuirana školama, evo i da li će je roditelji plaćati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

13:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas, na predstavljanju Nacionalne čitanke za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, da je inicijativa za njenu izradu potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se učenici upoznali sa tradicionalnim vrednostima, kulturom, nasleđem i da bi imali više saznanja o svojoj zemlji.

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima čitanka biti distribuirana u svim školama, a da će je učenici dobiti besplatno. Podsetila je da je na značaj čitanke ukazao i premijer Srbije Miloš Vučević u svom ekspozeu. 

"Nacionalna čitanka nije zbir tekstova u kojoj učenici treba da nauče definicije, već obavezno nastavno sredstvo namenjeno razvijanju svesti, negovanju tradicije i kulture srpskog naroda, kao i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji", izjavila je ministarka prosvete. 

Prema njenim rečima, prvi korak u realizaciji ovog projekta bilo je usvajanje i izmena dopuna Zakona o udžbenicima nakon čega su raspisani javni pozivi za autora i recenzenta. Realizacija je poverena Zavodu za udžbenike, a Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je spremio materijal za nastavnike u kojima je objašnjeno kako da nastavnici koriste čitanku u radu sa učenicima. 

"Tokom ove školske godine i ostali učenici će dobiti čitanke. Biće ih ukupno četiri, osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke biće za učenike trećeg i četvrtog, kao i za učenike od petog do osmog i srednjoškolce", istakla je ona. 

Đukić Dejanović je navela da će čitanka učenike upoznavati sa tradicijom, jezikom, umetnošću, istorijom i našom prošlošću.

"Uverena sam da će kod učenika podstaći osećanje ljubavi prema svojoj zemlji", rekla je ministarka.

Akcenat sadržaja Nacionalne čitanke je na tradicionalnim vrednostima.

"Motiviše nova saznanja, a ujedno i razvija ljubav prema otadžbini i njenim stanovnicima", rekla je ona i dodala da je razvijanje nacionalnog identiteta veoma važno, kao i poštovanje i uvažavanje različitosti", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija