Društvo

Niš domaćin najvećeg skupa preventivne medicine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

15:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Nišu danas počinju 56. Dani preventivne medicine, najstariji naučni skup iz te oblasti. Govoriće se o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, ali i uticaju životne sredine na zdravlje ljudi, o problemima u organizaciji zdravstvenog sistema.

Danas će biti predstavljeno oko 150 radova, a na skupu učestvuju sručnjaci iz 10 zemalja. 

Prof. dr Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu kaže da su prvi Dani preventivne medicine organizovani 1965. godine i da su od tada do danas bile dve pauze  - zbog jedne ratne i dve kovid godine.

"U fokusu skupa su najaktuelniji javno-zdravstveni problemi. Biće 10 sesija na kojima će se govoriti o uticaju životne sredine na zdravlje, ishrane na zdravlje,zatim će se govoriti o zdravstvenom vaspitanju i prevenciji kod mladih. Govoriće se o hroničnim zaraznim i nezaraznim bolestima. Govorićemo o organizaciji zdravstvene službe, ali i zdravstvenim informacionim sistemima, implementaciji zdravstvenih informacionih sistema u sistem zdravstvene zaštite", naveo je on.

Ovih dana Niš će biti prestonica preventivne medicine. Osim lekara i stručenjaka iz Srbije i regiona u Nišu će biti i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija