Društvo

Mojsilović sa komandatom Nacionalne garde Ohaja o saradnji i aktuelnim temama (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

17:04

Mojsilović sa komandatom Nacionalne garde Ohaja o saradnji i aktuelnim temama (FOTO)
Mojsilović sa komandatom Nacionalne garde Ohaja o saradnji i aktuelnim temama (FOTO) - Copyright TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE /DARIMIR BANDA

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas s komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a na sastanku su razgovarali o modalitetima buduće saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a bilo je reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, sagovornici su izrazili  zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, uz ocenu da zajedničke aktivnosti, koje se realizuju u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, predstavljaju važan i izuzetno uspešan segment bilateralne vojne saradnje Srbije i SAD i ukupnih odnosa naših dveju zemalja.

Kao najznačajnije oblasti po svom značaju i obimu izdvojeni su projekat razvoja sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama, obuka, saradnja u oblasti helikopterskih operacija, bezbednosti letenja i sajber bezbednosti, stručno usavršavanje oficira i podoficira, razvoj podoficirskog kora i učešće u projektima "Humanitarna asistencija".

General Mojsilović je sagovornika upoznao sa teškim uslovima u kojima srpski narod živi na Kosovu i Metohiji, ukazujući tom prilikom da jednostrani i provokativni potezi privremenih institucija samouprave u Prištini predstavljaju pretnju po mir i bezbednost u regionu.

General Haris je u toku dana imao susret sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, kao i sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova.

Za sutra je u planu njegov prijem kod vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Komandant Nacionalne garde Ohaja će sutra, na poziv generala Mojsilovića, prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, dok će u subotu uzeti učešće u obeležavanju 80. godišnjice misije "Halijard".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija