Društvo

Vučević o poplavama u Evropi: Prati se situacija, pik vodostaja u Srbiji od 24. do 26. septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2024

-

12:31

Vučević o poplavama u Evropi: Prati se situacija, pik vodostaja u Srbiji od 24. do 26. septembra
Predsednik Vlade Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je dan as nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, komentarišući poplave u Evropi, rekao je da je procena Srbija Vode i Vojvodina Vode da se u Srbiji očekuje pik vodostaja od 24. do 26. septembra, kao i da ne očekuje veće probleme.

"Da se podsetim 2013. kada je bio veći vodostaj Dunava, ne govorimo o poplavama 2014. nego 2013. kada je Dunav imao poslednji put, da kažem, viši vodostaj u našoj državi pik je trajao 14 dana. Sada očekujemo da traje sedam dana i to bi trebalo da nam nagovesti da ne očekujemo veće probleme. Nešto veća i izazovnija situacija će biti na prvom delu toka Dunava kroz Republiku Srbiju od Bezdana do Slankamena. Taj deo će biti zahtevan. Od Slankamena pa onda nizvodno prema Beogradu i dole prema Đerdapu ne očekujemo veće probleme", rekao je Vučević.

Kada je reč o reci Savi, Vučević je rekao da se očekuje nešto izazovnija situacija kod grada Šapca, ali da će se svakako i tu pratiti vodostaj.

"Nema mesta panici, ne treba da se stvara utisak da će biti kataklizma - neće", rekao je Vučević, koji je dodao da ne očekuje da će Duanav i Sava ugroziti ljudske živote ili imovinu građana.

Ugroženi će ipak biti, kako je dodao, pre svega na Dunavu i to nelegalni objekti.

"Govorimo o nemalom broju vikend naselja koja se sagrade tamo, da ne bi smeli da sagrade i sve ono, nažalost, što često radimo suprotno svim pravilima, jer našu državu ne poštujemo dovoljno. Njih ćemo upozoravati, voditi računa, naravno i o bezbednosti svih njih, ali svi oni koji imaju nelegalne objekte, praktično na samim obalama i tokovima reka, posebno upozoravam da vode računa i da pažljivo postupaju po instrukcijama koje će Štab za vanredne situacije izdavati. Očekujem angažman lokalnih samouprava", naveo je Vučević.

Kako je dodao, zaključkom Štaba za vanredne situacije Republički hidrometeorološki zavod, "Srbijavode" i "Vode Vojvodine", će uključiti sve svoje kapacitete, kao i Sektor za vanredne situacije MUP-a. Dodao je da se od sutra očekuje poboljšanje vremenskih uslova u Srbiji. 

"S jedne strane imate izazov, s druge strane imate nešto bolju situaciju i ostaje izazov oko topljenja ovih snežnih padavina u Srbiji. Verovali ili ne, iz plus 40 smo imali situaciju da padne sneg negde, posle nekoliko dana. Ali dobro, to su okolnosti koje nas prate, nema mesta panici, pratimo i ne očekujemo ništa da se dešava dramatično loše", rekao je premijer Srbije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija