Društvo

Ministar policije stavio tačku na spekulacije: Školski policajci ostaju u školama

Komentari

Autor: Novosti

13/09/2024

-

11:44

Ministar policije stavio tačku na spekulacije: Školski policajci ostaju u školama
Ministar policije stavio tačku na spekulacije: Školski policajci ostaju u školama - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Školski policajci ostaju ispred obrazovnih ustanova i tokom cele školske godine, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pošto su roditelji izrazili bojazan da će od 15. septembra policajci prestati da budu ispred škola. 

Ova informacija se pojavila na sednicama Saveta roditelja u više škola. Direktori su je preneli mamama i tatama, a na osnovu informacija koje su dobili na sastancima u opštinskim uprava, gde su bili i šefovi nekih policijskih stanica koji su rekli da se možda sprema novo rešenje – da "plavci" ne budu ispred škola, nego da ih nekoliko puta dnevno obilaze u patrolama. 

Međutim, u Ministarstvu unutrašnjih poslova su jasni – sve ostaje po starom.

"Juče su na obezbeđenju u 1.742 škole bila raspoređena 2.232 policijska službenika i taj broj će okvirno takav ostati i tokom cele školske godine", rekao je ministar Dačić za Novosti i dodao da će policajci kao i do sada nastaviti da dočekuju đake ispred škola. 

Inače, broj školskih policajaca povećan je posle tragedije u maju prošle godine kada je učenik Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", ubio devet učenika i čuvara škole. 

Instagram/mupsrbije

 

Uniformisano lice predstavlja sigurnost za roditelje i đake. Pojedine škole imaju i privatna obezbeđenja, ali su nadležnosti koje "privatnici" imaju mnogo manja od policajaca. Direktori škola smatraju da je odluka da školski policajci ostanu dobra i potrebna.

Kao objašnjenje koje su pojedini šefovi stanica davali kada su predlagali drugo rešenje – da plavci patroliraju pored škola nekoliko puta tokom dana je da se od svih događaja u školi 10 odsto desi u krugu rada školskog policajca, a da nekad nema dovoljno ljudi za ulične patrole.

Međutim, to nije uvaženo, jer policajci na ulazu u škole ulivaju sigurnost, tako da će ostati da vode računa o đacima na isti način kao i do sada.  

 

Komentari (0)

Srbija