Društvo

Počinju "Srpski dani-mesec srpske kulture u Mađarskoj", manifestaciju otvara Dodik

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

23:20

Počinju "Srpski dani-mesec srpske kulture u Mađarskoj", manifestaciju otvara Dodik
Počinju "Srpski dani-mesec srpske kulture u Mađarskoj", manifestaciju otvara Dodik - Copyright SPC Eparhija budimska

veličina teksta

Aa Aa

U Sentandreji sutra će zvanično biti otvoreni "Srpski dani - Mesec srpske kulture u Mađarskoj" u organizaciji Eparhije budimske, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji će i zvanično otvoriti ovu značajnu manifestaciju za srpski narod.

Otvaranje "Srpski dani" planirano je u 18.00 časova, kada će u Srpskom crkvenom muzeju biti otvorena i izložba "Uroš Predić u Sentandreji", a narednih dana će uslediti niz kulturnih događaja.

Јeromonah Varnava Knežević, sekretar Eparhije budimske, izjavio je ranije za Srnu da je za njih od posebnog značaja poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer je on uvek rado viđen gost u Mađarskoj.

Јeromonah Varnava naglasio je da se Eparhija budimska, po blagoslovu mitropolita Lukijana, posvetila kulturnoj diplomatiji i smatra da ovakve aktivnosti otvaraju vrata Srbima u Evropskoj uniji, gde su zapostavljeni ili su predstavljeni na pogrešan način.

"Trudimo se da ovakvim sadržajima pokažemo ostatku sveta da, ipak, nismo ono što misle, da je naša kultura bogata i da je naša tradicija od značaja ne samo za Republiku Srpsku i Srbiju, kao našim matičnim zemljama, nego i šire. Tako imamo i ovu manifestaciju ovde u prijateljskoj državi Mađarskoj", istakao je jeromonah Varnava.

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je takođe ranije za Srnu da manifestacija "Srpski dani - Mesec srpske kulture u Mađarskoj" ima veliki značaj za srpski narod i posvećena je srpskoj kulturi, tradiciji i duhovnosti.

Gutić Bjelica je navela da se ova manifestacija, u organizaciji Eparhije budimske i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva kulture Srbije, održava drugu godinu zaredom, sa težnjom da postane tradicionalna.

Ona je podsetila da su održavanje jedne ovakve manifestacije u trajanju od mesec dana inicirali predsednik Dodik i mitropolit budimski Lukijan.

"Značaj ove manifestacije za srpsku zajednicu je ogroman, jer je to prilika da se okupi naš narod i umetnici iz različitih oblasti iz Republike Srpske i Srbije. Cilj je da se nizom sadržajnih programa iz oblasti duhovnosti, kulture i nauke srpski narod predstavi u različitim kulturno-umetničkim i naučnim oblastima", navela je Gutić Bjelica.

Prema njenim rečima, srpska zajednica u Mađarskoj je veoma konsolidovana, postoje osnovna škola i Gimnazija "Nikola Tesla" sa dugom tradicijom koje pohađaju i deca iz Republike Srpske.

Ona je rekla da zemlja domaćin, Mađarska, sa puno pažnje i pozitivnih reakcija dočekuje ovaj događaj, a svojim prisustvom visoki funkcioneri daju maksimalnu podršku jednomesečnoj manifestaciji "Srpski dani".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija