Društvo

Kraj toplotnog talasa, spremite kišobrane, nestabilno i u narednim danima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2024

-

07:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U većini mesta toplotni talas završava se danas, izuzev u pojednim mestima na jugu, gde će temperatura još danas biti oko 30 stepeni. Srbija je danas obojena žutom bojom. Razlog su grmljavine i veća količina kiše koja može pasti za vrlo kratko vreme, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

"Očekuje se da u Vojvodini, zapadnom delu Srbije i Beogradu padne nešto više od 10l/m2", navela je ona.

Kako kaže, kiša je u ovim trenucima neophodna, s obzirom na to da su reke na biološkom minimumu i da pojedina područja nisu dobila ni kap kiše više od dva meseca. Promena vremena uslovljena je spuštanjem hladnog fronta sa severa koji će aktivirati ciklon u Jadranu.

"To sve znači da danas pripremite kišobrane i kabanice. Oblaci će obeležiti današnji dan, a prvi na udaru biće zapadni predeli kao Bačka i Srem. Kasnije tokom dana kišonosni oblaci širiće se ka Beogradu i Kragujevcu", navela je Ćirković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Promena vremena, dodaje, i ovog puta biće praćena sve jačim vetrom koji je jedan od glavnih karakteristika prolaska hladnog fronta. U narednim satima duvaće pojačan do jak severni i severozapadni vetar.

"Sa severnim vetrom spušta se i nešto svežiji vazduh koji će u većini mesta spustiti temperaturu ispod 30 stepeni. Na jugu zemlje i danas toplo, hladan front na jug stiže sutra. U ostalim predelima temperatura od 27 do 29 stepeni Celzijusa", rekla je Ćirković.

Narednih dana

"U narednim danima vreme će biti nestabilno. Kiša, pljuskovi i grmljavina biće svakodnevni. Za sada prognostički modeli daju da će krajem nedelje pasti veća količina kiše koja će biti praćena i pravim jesenjim temperaturama", dodala je.

Ukoliko se taj scenario sa ponovnim aktiviranjem ciklona u Jadranu ostvari, kako je istakla, to bi mogao biti kraj dugogodišnje suše.

 

Komentari (0)

Srbija