Društvo

Groznica Zapadnog Nila: U Vojvodini zaraženo 15 osoba, svi na bolničkom lečenju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2024

-

19:11

Groznica Zapadnog Nila: U Vojvodini zaraženo 15 osoba, svi na bolničkom lečenju
Groznica Zapadnog Nila: U Vojvodini zaraženo 15 osoba, svi na bolničkom lečenju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima dobijenim epidemiološkim nadzorom, na teritoriji AP Vojvodine, zaključno sa jučerašnjim danom, registrovano je 15 potvrđenih i tri verovatna slučaja groznice Zapadnog Nila, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kako navode, slučajevi su registrovani na teritoriji Južnobanatskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog, Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga. Prosečan uzrast obolelih je 64 godine.

Svi potvrđeni slučajevi imaju pridružene komorbiditete, boluju od neuroinvazivnih formi bolesti (upala mozga i moždanica) i nalaze se na bolničkom lečenju.

"Groznica Zapadnog Nila se na našem podneblju registruje u periodu od juna do novembra. Period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od dva do 14 dana. U najvećem broju slučajeva (70- 80 odsto) inficirana osoba nema nikakvih simptoma ni znakova bolesti. Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu, uz povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, koja prolazi bez posledica nakon pet do sedam dana", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima, uvećanje limfnih žlezda i proliv. 

"Mali procenat inficiranih osoba razvija tešku formu bolesti, koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica. Simptomi upale mozga ili moždanica su intenzivna glavobolja, ukočen vrat, pospanost, dezorijentisanost, koma, tremor, nevoljni grčevi, slabost mišića i paraliza. Upale mozga i moždanica se češće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba s oslabljenim imunitetom i hroničnim poremećajima zdravlja", navode sa Instituta.

Kako dodaju, ukoliko se jave simptomi bolesti potrebno je javiti se svom lekaru. Konačnu dijagnozu bolesti postavlja specijalista infektolog nadležne bolnice na osnovu kliničke slike i laboratorijskog testiranja uzoraka pacijenata. Teške, neuroinvazivne forme bolesti zahtevaju bolničko lečenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija