Društvo

Šta očekuje roditelje školaraca: Koliko košta priprema dva đaka za polazak u školu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

15:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas je prvi dan škole u 1.700 osnovnih i srednjih škole. U klupe je selo oko 780.000 đaka. Za sve njih roditelji su morali da nabave udžbenike, ali i sveske, pribor, opremu za fizičko, pribor za likovno. 

I ova školska godina ne razlikuje se od prethodnih. Prate je ispražnjeni novčanici roditelja. Koliki je to finansijski udar na džep roditelja najbolje govori to što banke nude namenske kredite kako bi roditelji mogli da pripreme decu za polazak u školu.

Udžbenici za osnovce skuplji su od 5 do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cena kompleta knjiga za niže razrede u proseku je oko 10.000 dinara, dok je za više razrede oko 20.000 dinara. Međutim, zavisno od od izdavača cena knjiga za niže razrede može da košta i više od 13.000 dinara, a za više razrede i više od 23.000 dinara.

Treba napomenuti da učitelji i nastavnici u školama biraju udžbenike, tačnije izdavače udženika. Dešava se da nastavnici tako biraju da, recimo, udžbenici za srpski jezik budu izdavačke kuće Klet, matematika BIGZ, geografija Zavod za udžbenike, istorija Novi Logos... Bukvalno da za svake predmet udžbenik bude različitog izdavača.

Najtraženiji su udžbenici izdavačkih kuća Klet, Kreativni centar, BIGZ, Freska, Logos, Eduka, Zavod za udžbenike, a nudi ih i Fondacije Alek Kavčić. Zapravo, najeftiniji će proći oni roditelji koji nabavljaju udžbenike Fondacije Kavčić. Komplet te fondacije, tačnije tog izdavača, za prvi razred osnovne škole košta nešto više od 2.000 dinara, dok od nekih drugih izdavača prelazi 10.000 dinara.

Euronews Srbija

 

Na sajtovima poput KupujemProdajem se mogu pronaći i kompleti udženika, međutim teško je uskladiti komplet koji je škola odabrala sa onim što se nudi.

Potrebni rančevi, sveske, pribor

Udžbenici su samo jedan od brojnih izdataka za polazak u školu. Rančevi mogu da se nađu po ceni od 1.000 dinara pa do 15.000 dinara. Jeftiniji se mogu kupiti u hipermarketima.

Cena pernice sa priborom je oko 1.000 dinara, a približno toliko je i instrument za muzičko. Za opremu za fizičko vaspitanje treba izdvojiti još nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od kvaliteta. I kada se sve sabere, dakle udžbenici, sveske, pribor i oprema, za dva školarca roditelji treba da izdvoje oko 40.000 dinara pa naviše, što odgovara i minimalnoj prosečnoj plati u Srbiji.

I tu nije kraj roditeljskim mukama. Čeka ih još jedan finansijski udar odmah na početku školske godine kada stignu ponude za ekskurzije, rekreativne nastave, izlete. Tenderi su već završeni i turističkih agencija poručuju da će cena ekskurzija biti oko 10 odsto viša u odnosu na prethodnu školsku godinu. 

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Kako ekskurzije nisu obavezne, neke srednje škole (posebno stručne) već odustaju od njih. 

Plemić: Banke nude kredite za početak školske godine

Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj kaže da su to samo troškovi samo za početak školske godine, ali da se ne treba zaboraviti da porodica u tom periodu treba od nečega da živi.

Napominje da u Srbiji ima dosta jednoroditeljskih porodica, što znači da je prihod u kući samo jedna plata.

Euronews Srbija

"Nekome to možda nije veliki namet na kućni budžet, a nekome je i previše. Zapravo, koliko je to za jednu porodicu najbolje govori podatak da neke banke nude namenske kredite baš za pripremu dece za polazak u školu", navela je Plemić za Euronews Srbija.

Baš zbog tog finansijskog momenta, kako navodi, škola više ne predstavlja radost koju bi trebala da predstavlja roditeljima, deci, nastavnicima.

"Ovih dana pričamo o skupim kompletima udžbenika, priboru, o nekim merama koje nas čekaju u školi. Tako da sve u svemu, danas nije lako biti školarac, ali ni roditelj i nastavnik po svemu onome što nekako možemo da vidimo", dodala je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija