Društvo

Ministar Žigmanov na proslavi Dana Subotice

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2024

-

18:40

Ministar Žigmanov na proslavi Dana Subotice
Ministar Žigmanov na proslavi Dana Subotice - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava/Subotica.com

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov danas je povodom Dana Subotice prisustvovao svečanoj sednici Skupštine grada i tom prilikom naglasio da lokalne samouprave koje imaju multietnički sastav imaju posebnu, dodatnu odgovornost da kreiraju i sprovode politike koje računaju na potrebe i interese pripadnika svih zajednica.

Žigmanov je naglasio da je Subotica kulturni i politički centar mađarske i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koji treba da vodi uravnotežene politike u cilju razvoja zajednica, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. 

"Osim institucija i ustanova koje treba da obezbede srazmernu zastupljenost među zaposlenima pripadnika svih zajednica, te da se kreiraju i sprovode programi primereni multikulturalnom lokalnom ambijentu, ove politike treba i da osiguraju i ravnomerni razvoj komunalne i druge infrastrukture u naseljima u kojima živi veći broj pripadnika tih manjinskih zajednica", naveo je Žigmanov.

Predsednik Skupštine Subotice Daniel Đivanović, kako se navodi u saopštenju podsetio je na istorijat grada i naglasio da razvoj zahteva zajedničko delovanje i međusobno uvažavanje svih donosilaca ključnih politčkih odluka.

Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava/Subotica.com

 

Gradonačelnik Stevan Bakić govorio je o planovima i rezultatima, a kao prioritete, između ostalog, istakao privlačenje domaćih i stranih investicija, proširenje Privredne i Slobodne zone i učešće lokalne samouprave u velikim projektima, od kojih je najvažniji rekonstrukcija brze pruge Subotica-Novi Sad i završetak izgradnje nove zgrade Narodnog pozorišta.

Dan grada se u Subotici obeležava višednevnim prigodnim kulturnim manifestacijama i dodelom javnih priznanja - "Počasni građanin" i "Pro urbe". 

Zvanje počasnog građanina uručeno je Imreu Kernu, diplomiranom inžinjeru tehnologije, političaru, državnom sekretaru u Ministarstvu građevinarstva, te zameniku gradonačelnika.

Priznanje "Pro urbe" za doprinos razvoju grada dodeljeno je onkološkom odeljenju Opšte bolnice u Subotici, profesoru violine Tiboru Pekaru i subotičkom Dečjem pozorištu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija