Društvo

"Treba da se upali crvena lampica": Kako se kontrolišu vozači javnog prevoza?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2024

-

18:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U proteklih godinu dana na srpskim putevima dogodilo se oko deset hiljada saobraćajnih nesreća i u njima je poginulo više od 300 ljudi. Poslednjih meseci nisu retke ni vesti o nesrećama u kojima su akteri bili i profesionalni vozači. Policija je saopštila da je tokom akcije povećane kontrole kamiona i autobusa na dnevnom nivou otkrivala više od hiljadu pekršaja vozača ovih vozila. 

Nakon čestih slučajeva kvarova i sudara autobusa, ali i najskorijeg slučaja naletanja autobusa na kamion kod Umke, iz MUP-a je stigla informacija da se dnevno prekontroliše više od dve stotine vozača javnog prevoza. 

Ipak Ivan Branković iz sindikata GSP-a kaže da oni traže pre svega povećanu kontrolu privatnih prevoznika. 

"Osnovna stvar, kada pričamo o privatnim prevoznicima, jeste da li su njihovi vozači odmorni kao i da li imaju propisano radno vreme od osam sati. Mi smo svi u saobraćaju. Imamo veliki broj kontakta na terenu i među raznim privatnim prevoznicima. Možemo da posvedočimo da u ovoj situaciji se radi o vozaču koji nije imao propisano vreme odmora i koji je radio duže od 8 sati", kaže on.  

Kako navode, upravo zbog nepoštovanja radnog vremena, MUP je po prijavama sindikalnih predstavnika samo za period od marta do maja ove godine izdao 272 prekršena naloga privatnim prevoznicima. Međutim, Branković kaže da to nije dovoljno.

"Nije dovoljno da nadležni organi čekaju da im neko dostavi na noge. Nije nama teško, mi ćemo to u narednim danima uraditi, ponoviti određene prijeve i zaista zvanično se obratiti. Mislim da je tema i suviše bitna i suviše kompleksna i da se radi o životima ljudi, da ne treba da čekaju da im neko na noge dostavi konkretne saznanja, već da zaista treba da se upali neka crvena lampica", kaže. 

Crvena lampica treba da se upali i ostalim učesnicima u saobraćaju, kaže Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja. 

"Ono što je poražavajuće jeste da mi i pored toga što imamo smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, mi imamo povećanje poginulih lica u saobraćaju. Negde oko 300, skoro 400 saobraćajnih nezgoda manje nego prošle godine. Takođe imamo i smanjenje povređenih lica", rekao je Koković. 

Podaci kažu i da je do ovog trenutka u saobraćaju je poginula 41 osoba više u odnosu na prethodnu godinu. 

Komentari (0)

Srbija