Društvo

Glumac Ivan Jevtović: Evropska kuća će okupljati ljude koji dele vrednosti evropske zajednice

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2024

-

13:43

Glumac Ivan Jevtović: Evropska kuća će okupljati ljude koji dele vrednosti evropske zajednice
Ivan Jevtović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Ivan Jevtović izjavio je da će Evropska kuća u Beogradu, čije otvaranje je najavljeno za septembar, okupljati ljude koji dele vrednosti evropske zajednice, poput vladavine prava, jednakosti, slobode, ljudskih prava i dostojanstva.

Povom performansa koji je u subotu uveče organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji u Knez Mihailovoj, čime su najavili otvaranje Evropske kuće, Jevtović je kazao da kroz taj performans oni nastoje da predstave osnovne vrednosti koje Srbija deli sa Evropskom unijom - vladavinu prava, slobodu, jednakost, demokratiju, ljudska prava i dostojanstvo.

"Za mene lično kao umetnika mogućnost da i ovako mogu da komuniciram sa kolegama u Evropi, da se udružujemo u neke zajedničke sinergije, neke projekte koje bi donele novi benefit i nove spoznaje kako za nas lično umetnike, tako i za naše buduće pokolenje i publiku. Jedna sjajna stvar u kojoj sam vrlo ponosan što učestvujem", rekao je Jevtović.

Delegacija EU u Srbiji najavila je otvaranje Evropske kuće, navodeći da će to biti mesto za razgovor, pitanja, sticanje znanja i upoznavanje sa novim kulturama.

Evropska kuća će biti i mesto sučeljavanje mišljenja i debata, gde je različitost dobro došla.

"Evropska kuća je više od prostora. To je živo mesto gde se susreću ljudi, kulture i ideje, gde možete da se povežete, istražujete i izrazite svoje mišljenje sve pod istim krovom. Bilo da ste radoznali, spremni da se upoznate sa novim kulturama, željni učenja ili strastveni u diskusijama o različitostima, ovo je mesto za vas – naše mesto susreta", naveli su iz delegacije EU.

Brojni umetnici učestvovali su u performansu u subotu uveče, prikazujući evropske vrednosti na pet tačaka u glavnoj beogradskoj pešačkoj zoni.

Jana Danilović i Aleksandra Petković slikale su na platnima ispred Fakulteta likovnih umetnosti, prva romska ženska muzičko plesna grupa Pretty Loud nastupala je kod Ulice 1300 kaplara, dok su glumci Plavog pozorišta i DAH teatra odigrali predstave ispred instituta Gete i Servantes.

Najatraktivniji deo nastupa počeo je u ritmu koji su predvodili bubnjari Balkanske lavine od Kalemegdana do Evropske kuće do koje su zajedno sa umetnicima kroz Knez Mihailovu ulicu stigli i građani.

Događaj je završen nastupom Une Senić, a kraći program vodio je glumac Ivan Jevtović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija