Društvo

Sunčano i uglavnom bez kiše: Temperatura u porastu, danas do 34 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

07:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U danu pred nama relativno stabilno i bez kiše. U većini mesta biće pretežno sunčano, dok izolovane pljuskove mogu da očekuju stanovnici brdsko-planiskih predela na jugu i zapadu. Temperatura danas niža za koji stepen nego u sredu. U najtoplijem delu dana kretaće se od 28 do 34 stepena.

U nastavku nedelje, sve manje oblaka i kiše, a sve više sunca. Temperatura će biti u porastu, u urbanim sredinama se ponovo očekuju tropske noći.

Vreme će danas nepovoljno uticati na većinu meteoropata. Od reakcija očekujemo nervozu i smanjenu radnu sposobnost. Takođe, moguće su izvesne tegobe kod srčanih bolesnika, zato izbegavajte veću fizičku aktivnost u najtoplijem delu dana, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković.

Kako klimatske promene utiču i na proizvodnju piva

Klimatskim promenama moraće da se prilagodi i pivo. Naime, zbog promene klime predviđa se pad proizvodnje hmelja u Evropi za 4-18 odsto do 2050. godine. Očekuje se da će promena klime doprineti izazovima koje proizvođači vide u dve ključne vrste piva hmelju, koji ima najveći uticaj na ukus, i ječmu koji je neophodan sastojak većine piva.

Lokalni pivari, uzgajivači i istraživači se udružuju kako bi napravili hmelj i ječam koji tolerišu klimatske promene bez žrtvovanja ukusa.

Istraživači sada pokušavaju da prilagode biljke koje će moći da izdrže nagle promene. Jedna od njih je sadnja ječma u jesen, koji je mnogo otporniji nego onaj koji se sadi tokom proleća.  Takođe, razvija se hmelj koji je otporniji na sušu. 

Pad hmelja u Evropi znači promene i za američke proizvođače. Trenutno se radi na vrstama hmelja koje mogu bolje da izdrže letnje vrućine, toplije zime, štetočine, bolesti i manje snežnih padavina.

Naučnici ističu da osim za zanatske pivare, sadnja ječma van sezone može sprečiti eroziju, poboljšati zdravlje zemljišta kao i da može zadržati ugljen dioksid u zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija