Društvo

Posle toplotnog talasa stižu vremenske nepogode: Aktiviran narandžasti meteoalarm, ponegde moguć i grad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2024

-

07:24

Posle toplotnog talasa stižu vremenske nepogode: Aktiviran narandžasti meteoalarm, ponegde moguć i grad
Posle toplotnog talasa stižu vremenske nepogode: Aktiviran narandžasti meteoalarm, ponegde moguć i grad - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon toplotnog talasa, sada slede vremenske nepogode. Danas je u Srbiji aktiviran narandžasti meteoalarm. Poslepodne očekuje se jak pljusak kiše koji za vrlo kratko vreme može doneti više od 30 litara po metru kvadratnom. U pojedinim predelima moguć je i grad

Danas sparno i nestabilno. U južnim i zapadnim delovima Srbije kiša pada od jutra, a u narednim satima očekujemo i intezivne pljuskove, grmljavinu i  grad. Najviše kiše pašće poslepodne u oblasti Ivanjice, Nove Varoši i Priboja. Najmanje padavina u Vojvodini, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković.

I danas će biti vetrovito. Duvaće pojačan do jak jugoistočni vetar. Najjači udari biće oko Požarevca i Kostolca

Danas svežije za koji stepen u odnosu na juče. Od 29 do 33 stepena

Sparno vreme uz kišu i pljuskove pratiće nas do četvrtka, nakon toga ponovo suvo, sunčano i veoma toplo. U drugom delu sedmice temperatura iznad 35 stepeni.

Zagrevanje okeana

Visoke temperature beleže se i u okeanima. Ugoženi su koralni grebeni ili morske kišne šume kako se još nazivaju. 

Najnovija istraživanja pokazuju da je jugozapadni deo Pacifika najtopliji u u poslednjih 653 godina. Naučnici su do tog saznanja došli pomoću koralnih grebena, koji su senzori životne sredine i mogu da pruže informacije o temperaturi koja seže vekovima unazad.

U ovoj oblasti Pacifika voda se zagrejala za više od pola stepena (Celzijusa) u poslednjih 100 godina, a najviše temperature zabeležene su od 2015. godine.

Zagrevanje okeana izaziva morske toplotne talase koji potom izbeljuju korale, što često dovodi do smrti koralnih grebena. Osim toga, Tihi okean je  glavni pokretač klimatskih promena, koji potom utiče na prirodne ekosisteme širom sveta, razvoj ciklona i padavina širom ostrva južnog Pacifika. 

Posebno su oštećeni veliki korali. Oni su važni i za druge koralne grebene, jer su plodni i mogu da održavaju druge ekosisteme u životu.

Naučnici ističu da su delovi Tihog okeana najtopliji od 14. veka i da su zbog toga ekosistemi koralnih grebena ugroženi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija