Društvo

Podrška učenicima iz osetljivih kategorija: Koga će u septembru sačekati besplatni udžbenici u školama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/08/2024

-

13:59

Podrška učenicima iz osetljivih kategorija: Koga će u septembru sačekati besplatni udžbenici u školama
Podrška učenicima iz osetljivih kategorija: Koga će u septembru sačekati besplatni udžbenici u školama - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Škole još nisu dobile besplatne udžbenike koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, ali očekuju da će stići do septembra, pre nego što počne nova školska godina. Ove godine za te namene resorno ministarstvo je izdvojilo 792 miliona dinara.

Ove godine proširene su kategorije učenika koji imaju pravo na besplatne udžbenike. Po prvi put to pravo imali su učenici koji boluju od retkih bolesti, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i đaci koji imaju jednog roditelja, odnosno oni kojima je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Pravo na besplatne udžbenike, kao i prethodnih godina, imaju učenici iz socijalno ugroženih porodica- koji primaju novčanu socijalnu pomoć, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2).

Osim njih, pravo na besplatne udžbenike imaju i nadareni učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima (po IOP 3), zatim učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Udžbenici još nisu stigli

Darko Eger, direktor Osnovne škole "Kneginja Milica" na Novom Beogradu kaže da besplatni udžbenici još nisu stigli u škole, ali da ih očekuju ovih dana. U toj školi ove godine više dece je ostvarilo pravo na tu vrstu pomoći i odnosu na prethodne godine, jer su proširene kategorije učenika koji su mogli da konkurišu

"Ove godine školska godina počinje 2. septembra, tako da je sve malo prolongirano. Kompleti besplatnih udžbenika podrazumevaju samo osnovne udžbenike tako da roditelji moraju da dokupe ostalo -  radne sveske...", rekao je Eger za Euronews Srbija.

Fondacija Alek Kavčić

 

I Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić za Euronews Srbija kaže da besplatni udžbenici još nisu stigli u škole, ali da ima dovoljno vremena. 

Podseća da su udžbenici koje nabavlja Ministarstvo prosvete i prethodnih godina stizali pred početak školske godine (krajem avgusta), a bilo je i sutuacija da škola počne i tek onda da stignu knjige. 

Inače, prošle godine svi đaci u Beogradu, osnovci i srednjoškolkci, dobili su od Grada Beograda besplatne udžbenike. Ove godine Grad se odlučio da umesto udžbenika roditeljima obezbedi 20.000 dinara po detetu koje ide u školu. Novac roditeljima treba da legne na račun u septembru.

Koje udžbenike nabavlja Ministarstvo

Treba napomenuti da udžbenički kompleti koje nabavlja Ministarstvo prosvete ne sadrže baš sve knjige na kojima insistiraju učitelji i nastavnici. Kompleti za prvi ciklus obrazovanja, od prvog do četvrtog razreda, sadrže užbenike iz matematike, srpskog jezika, sveta oko nas, prirode i društvo i stranog jezika koji je obavezni predmet. 

Euronews Srbija

 

Kompleti za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, od petog do osmog razreda, sadrže udžbenike za predmete- matematika, srpski jezik i književnost, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike i na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija