Društvo

Testom iz srpskog jezika danas počinje završni ispit u avgustovskom roku

Komentari

Autor: S. Tuvić

14/08/2024

-

07:01

Testom iz srpskog jezika danas počinje završni ispit u avgustovskom roku
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz srpskog jezika danas počinje završni ispit u avgustovskom roku. Završni ispit u ovom roku polažu samo učenici osmog razreda koji iz različitih objektivnih razloga nisu polagali testove u junskom roku. 

Polaganje se realizuje u 52 škole u Srbiji, jer broj učenika koji polažu testove nije veliki. Prvi dan završnog ispita učenici polažu test iz srpskog jezika od 9 do 11 sat, dan kasnije test iz matematike, a u petak, 16. avgusta, test iz predmeta po izboru (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija).

Ima učenika koji izlaze na sva tri testa, ali ima i đaka koji polažu samo srpski, ili samo matematiku ili samo treći test po izboru.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u ponedeljak 19. avgusta, a istog dana, do 20 sati, biće objavljeni i konačni rezultati. Upis učenika u srednje škole u trećem upisnom krugu biće neposredno u školi u četvrtak i petak, 22. i 23. avgusta.

Na završni ispit u junskom roku nije izašlo 232 učenika i 336 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, te oni imaju pravo da polažu ispit u avgustovskom roku.

Najveće interesovanje u junu

U junskom upisnom roku, kao i prethodnih godina, najveće interesovanje učenika bilo je za gimnazije, medicinske škole, ekonomske, dok je najviše slobodniih mesta ostalo u stručnim školama gde se obrazuju deca za određene zanate.

Prilikom popunjavanja liste želja svaki učenik ima pravo da iskaže 20 različitih opredeljenja za obrazovne profile.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Prema podacima resornog ministarstva u prvom upisnom krugu raspoređeno je 59.091 učenika.  Po jednoj od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika. Po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika.

U četvorogodišnje obrazovne profile upisano ukupno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108 đaka. U trogodišnje obrazovne profile upisano je 10.125 učenika. Nakon prvog upisnog kruga ostalo je 1.524 neraspoređenih učenika, koji su se upisali u drugom upisnom krugu na preostala slobodna mesta.

Nakon prvog upisnog kruga u četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj 3.783.

U kojim srednjim školama je ostalo slobodnih mesta nakon prvog i drugog upisnog kruga može se videti pretragom na portalu Moja srednja škola, kao i u osnovnim školama.

Obavezan završni ispit

Završni ispit je obavezan za sve učenike koji su završili osmi razred. Izlaskom na završni ispit računa se da je učenik završio osnovnu školu. Učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, ali je brod bodova važan za upis u srednju školu.

Od pre nekoliko godina uveden je bodovni prag za upis u srednju školu. Četvorogodišnje škole mogu da upišu đaci koji imaju minimum 50 bodova (uspeš u osnovnoj školi plus rezultati na testu). Svi koji imaju manje od 50 bodova mogu samo da upišu trogodišnju srednju školu.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Uvođenje bodovnog praga povećalo je broj učenika u trogodišnjim srednjim stručnim školama, koje prethodnih godina nisu bile atraktivne za maturante.

Za upis u srednju škole važan je uspeh iz osnovne škole i uspeh sa završnog ispita. Uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, dok se na tri testa maksimalno može ostvariti 40 bodova. Testovi iz srpskog i matematike nose po 14 bodova, dok treći test po izboru nosi 12 bodova.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i bodovi sa testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija