Društvo

Toplotni talas ponovo stiže: U Srbiji danas veoma toplo, do 38 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2024

-

07:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vrućina se pojačava. U novoj radnoj nedelji očekujemo i do plus 40 stepeni Celzijusa. Osveženja nema na vidiku, kao ni kiše ni pljuskova, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Mielna Ćirković.

Kako kaže, zbog sve većih vrućina aktiviran je najviši stepen upozorenja. U Pomoravlju i istočnoj Srbiji na snazi je crveni meteoalarm. 

"Vreme potencijalno može biti opasno i po ljude i životinje. I dalje preti opasnost od izbijanja šumskih i drugih požara, zato je savet da budete na dodatnom oprezu. U danu pred nama vedro i sunčano", rekla je ona. 

Ćirković navodi da će oblaci danas biti retka pojava, UV indeks će, objašnjava,  zato imati veoma visoku vrednost.

"Izbegavajte najtopliji deo dana i obavezno pre izlazka napolje zaštitite svoju kožu i oči. Kada je reč o vetru, mirni sati su ispred nas. U nastavku dana duvaće slab vetar južnog pravca", kaže.

Maksimalna temperatura danas biće iznad 30 stepeni, odnosno kretaće se od 35 do 38 stepeni Celzijusa. U nastavku nedelje vrelo, sunčano i suvo. Temperatura će u pojednim gradovima ići i do 40 stepeni, a u urbanim sredinama čekajj nas i tropske noći.

U noći pred nama čeka nas jedna od najlepših astronomskih pojava-meteorski roj Perseida, u narodu poznata kao kiša meteora.

"Meteorski roj biće vidljiv u celoj Srbiji, ali je savet da budete što dalje od gradova. Ne treba vam ništa od opreme, roj se najbolje posmatra očima i to iz ležećeg položaja. Noć pred nama biće vedra", rekla je Ćirković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija