Društvo

Čekajući povećanje plate: Država najavljuje "značajno veće " zarade, a čime bi prosvetari bili zadovoljni

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/08/2024

-

15:02

Čekajući povećanje plate: Država najavljuje "značajno veće " zarade, a čime bi prosvetari bili zadovoljni
Čekajući povećanje plate: Država najavljuje "značajno veće " zarade, a čime bi prosvetari bili zadovoljni - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, profimedia, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Još se ne zna na koliko povećanje plate do kraja godine mogu računati prosvetni radnici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ono biti "značajno veće u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru". Predstavnici sindikata kažu da u dosadašnjim razgovorima sa Vladom Srbije nisu pominjani procenti. Međutim, oni insistiraju da se poštuje potpisani Protokol koji kaže da plata nastavnika početnika 1.1. 2025. godine bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, trenutno je prosečna plata u Srbiji 100.000 dinara. Predstavnici vlasti očekuju da će do kraja godine dostići 110.000 dinara. Trenutno je početna plata u prosvetu 86.000 dinara, što znači da bi povećanje moralo biti minimum 15 odsto da se dostigne trenutna prosečna plata. Ukoliko se ostvare očekivanja vlasti za prosečnu platu do kraja godine, to znači da povećanje za prosvetare mora biti i veće.

"Daćemo sve od sebe da povećamo plate prosvetnim radnicima. Zato verujem da povećanje plate mora da bude značajno veće nego za sve druge, što se prosvete tiče i što se univerzitetski profesora tiče. Taj procenat mora da bude veći i od povećanja penzija. Za nas je važno da bude povećanje, ali da se kreće u skladu sa budućim ekonomskim razvojem Srbije. Svakako neće biti mali", rekao je predsednik Vučić pre nekoliko dana. 

On je tada naveo da očekuje da će država uspeti da poveća penzije za 11 odsto do kraja godine. 

Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže prosvetni radnici očekuju samo da ispoštuje potpisani Protokol između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata u osnovnim i srednjim školama. U Protokolu su jasno definisane obaveze i rokovi koje država treba da ispoštuje.

Da se poštuje potpisano

Protokolom je predviđeno da se 1.1. 2025. godine osnovna plata u prosveti (plata nastavnika početnika) bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji.

"Tražimo samo da se poštuje Protokol. Biće potrebno dva puta neko ozbiljno povećanje. Zašto dva puta? Zato što je potrebno jedno ozbiljno povećanje da bi naša plata dostigla prosečnu platu u Srbiji. Ukoliko prosečna plata u decembru bude izašla na 110.000 dinara, onda će biti potrebno još jedno povećanje", objašnjava ona za Euronews Srbija.

profimedia

 

Očekuje da će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije, ali da za sada nema konkretnih datuma i termina.

I predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da će prosvetni radnici insistirati da se poštuje potpisani Protokol.

Očekuje redovno povećanje za sve zaposlene u javnom sektoru, ali i povećanje samo za prosvetne radnike kako bi se nadomestilo obećano do se početna plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u Srbiji.

Podseća da je početna plata nastavnika u školi sada oko 86.000 dinara, da se na svaku godinu radnog staža dodaje 0,4 odsto, dok se na starešinstvo dodaje još 7 odsto.

Šta je još predviđeno Protokolom

Osim visine plate Protokolom je predviđen da Vlada Srbije i sindikati zajednički rade na smanjenju administracije u školama. Sindikati su već dostavili Vladi Srbije konkretne predloge. 

Osim toga, izmena Uredbe o koeficijentima za tehničko osoblje u obrazovnim ustanovama ne odnosi se na sve u sistemu (visoko obrazovanje) i nije rešila odnos najjednostavnijeg rada od odgovornih poslova i nosioca delatnosti. Protokolom se Vlada obavezuje da će u saradnji sa sindikatima izvršiti izmene koeficijenata u 2024. godini.

profimedia

 

Vlada se obavezala da će tokom 2024. godine biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Republici Srbiji i obavezuje se na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama.

Sindikati podsećaju da su do 2012. godine reprezentativni sindikati i Vlada Srbije svake godine zaključivali protokole o povećanjima zarada u narednoj godini, koja se pokazala kao pozitivna praksa socijalnog dijaloga.

Nakon pauze od 11 godina, 12. oktobra 2023. godine ponovo potpisan Protokol koji obavezuje državu da poboljša status zaposlenih u obrazovanju profesionalno i materijalno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija