Društvo

Kancelarija za KiM: Hapšenje Srba u Pasjanu pod lažnim optužbama izvršeno je po nalogu Kurtija

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2024

-

12:55

Kancelarija za KiM: Hapšenje Srba u Pasjanu pod lažnim optužbama izvršeno je po nalogu Kurtija
Kancelarija za KiM: Hapšenje Srba u Pasjanu pod lažnim optužbama izvršeno je po nalogu Kurtija - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila je da je, po direktnom nalogu Aljbina Kurtija, jutros u Kosovskom Pomoravlju, u selu Pasjane uhapšeno četvoro Srba pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine, "iako je reč o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu". 

"Prema rečima očevidaca i njihovih porodica, ROSU policija je prilikom hapšenja kod sebe imala spiskove Srba, a nije pokazala nikakve naloge za pretres, što jasno govori da su privedeni arbitrarno, po političkom ključu na osnovu tajnih spiskova", saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako navodi Kancelarija, jutrošnjim upadima u kuće srpskih domaćina, albanski policajci vršili su premetačinu, razbijali vrata, udarali i  maltretirali starije ljude u prisustvu njihove dece i unučadi. 

U saopštenju se navodi da su uhapšeni Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković i Miloš Šošić. 

Za sve uhapšene odmah je obezbeđena besplatna pravna pomoć.

"Slobodan Jevtić bio je oslobođen služenja vojnog roka zbog  slabog vida, a prilikom njegovog hapšenja maljem su razbijena ulazna vrata. 

Dragan Cvetković je 90 odsto invalid kog su svojevremeno ranili Albanci i otac je lokalnog sveštenika, Dragan Ničić nastavnik je u penziji, a Miloš Šošić, prvi pripadnik KPS u Kosovskom Pomoravlju, što znači da je još pre 20 godina morao da prođe sve bezbednosne provere", precizira se u saopštenju. 

Kancelarija za KiM ističe da "dežurni srbomrzac Kurti nastavlja da sprovodi teror nad srpskim narodom i severno i južno od Ibra i to je jedino što zna da čini".

 "Jasno je da novim hapšenjima u Pasjanu antisrpski režim iz Prištine želi da dovede do eskalacije situacije na terenu i da život Srba na Kosovu i Metohiji učini nepodnošljivim, a ponovo se na udaru našlo i Kosovsko Pomoravlje, sredina u kojoj živi najveći broj Srba", navodi Kancelarija.

Kancelarija je saopštila da je "očigledno da prištinski režim neosnovanim hapšenjima i napadima na sve srpsko ulazi u predizbornu kampanju, jer ništa osim patološke srbomržnje nema da ponudi, osim pritisaka i progona u svim srpskim sredinama sa jednim jedinim ciljem koji podrazumeva iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije". 

"Postavlja se pitanje kako međunarodnom faktoru i misijama nije jasno da na prostoru KiM ne postoji nikakva vladavina prava, da se Srbi hapse prema Kurtijevim tajnim spiskovima, prema kojima je kriv svako ko je Srbin i da se shodno tome vrše montirani procesi pod lažnim optužbama s ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba!", navodi Kancelarija za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija