Društvo

Srbija treća u svetu: Za osvojenu zlatnu medalju na OI sportisti dobijaju 200.000 evra, ali to nije sve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2024

-

08:02

Srbija treća u svetu: Za osvojenu zlatnu medalju na OI sportisti dobijaju 200.000 evra, ali to nije sve
Tanjug/AP/Rebecca Blackwell - Copyright Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji sportisti sveta okupili su se u Parizu 26. jula na letnjim Olimpijskim igrama koje će trajati do 11. avgusta, a svaki od njih teži da osvoji bar jednu od medalja. Medalja koju osvoje oni najbolji, nije jedina nagrada koja im sleduje, bar u našoj zemlji. Mnoge države nagrađuju posebno sportiste koje donesu svojoj domovini one najsjajnije, a naša država našla se na zavidnom, trećem mestu po iznosu koji dodeljuje sportistima. 

Naime, Srbija za zlatnu medalju sportistima dodeljuje nagradu od 200.000 evra, dok je taj iznos za srebrnu 100.000, a za bronzu 60.000 evra.

"Zbog toga nam zavide iz mnogo razvijenijih zemalja, ne samo iz regiona", rekao je pre nekoliko dana na otvaranju Srpske kuće u Parizu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Ministarstva sporta nedavno su saopštili da iznos novčanih nagrada koji izdvaja Srbija najveći u istoriji srpskog sporta.

AP Photo/Manish Swarup

 

Prve nagrade za zlato već su stigle, pa je tako Vlada Srbije u četvrtak saopštila da je dodelila novčane nagrade u visini od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, sportistima Damiru Mikecu i Zorani Arunović. Oni su ovu nagradu dobili za osvojenu zlatnu medalju u mešovitom timu u olimpijskoj sportskoj disciplini - streljaštvo na Olimpijskim igrama u Parizu. Nagrada u istom iznosu dodeljena je i njihovom treneru Jeleni Arunović, saopšteno je iz Vlade.

Ispred Srbije samo Hong Kong i Izrael

Po iznosu koji dodelju sportistima za medalje, Srbija se tako našla u samom vrhu. Od Srbije samo više daju Hong Kong i Izrael. Tako će sportisti u Hong Kongu za zlatnu medalju dobiti ubedljivo najviše novca - čak 710.000 evra. Iza njih je Izrael, koji će sportisti koji se "okiti" zlatom dodeliti 254.000 evra. Iza njih je Srbija, a odmah posle nas je Malezija koja svoje sportiste koji osvoje zlato na Olimpijskim igrama nagrađuje sa 198.000 evra. Nešto manje od njih, i to 191.000 evra, za zlato dodeljuje Italija. 

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Skoro 30.000 manje, tačnije 168.000 evra dobiće sportista koji osvoji zlato za Litvaniju. Odmah iza je Moldavija koja za zlato "plaća" 10.000 manje. 

Letonci koji osvoje zlato dobiće nagradu od 143.000, Mađari hiljadu manje, a Bugari 128.000 evra. I Ukrajina nagrađuje svoje najsjanije sportiste, pa će svako ko svojoj zemlji koja je trenutno u ratu donese zlato dobiti 115.000 evra.

Zanimljivo je da će Sjedinjene Američke Države svoje olimpijce koji se "okite" zlatom nagraditi sa svega 35.000 evra, Švajcarci 50.000, dok će Francuzi za najsjajniju medalju izdvojiti po 80.000 evra.

Srbija je na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju, podsetimo, osvojila tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih medalja. 

Donosioci medalje dobijaju i nacionalnu penziju

Nije ova jednokratna nagrada jedino što čeka srpske sportiste koji osvoje jednu od tri medalje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama koje traju do 11. avgusta. Naime, za donosioce ovih odličja predviđena je i nacionalna penzija, a koja varira od jedne do tri prosečne plate za mesec decembar prethodne godine. Prosečna plata u decembru prošle godine iznosila je 95.093 dinara. 

Tako na primer, nacionalnu penziju u iznosu tri prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZZS) dobiće sportista za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi. 

Takođe, dve i po prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima RZZS dobiće sportista za srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za zlatnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini, ili za osvojeni DEJVIS kup ili FED kup Međunarodne teniske federacije. 

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima RZZS dobiće donosilac bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za svetski rekord u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini. 

Kako se navodi u Uredbi, jednu i po prosečnu neto zaradu u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima RZZS dobiće sportista koji je osvojio bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini. 

I u još jednom slučaju će u iznosu od jedne prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima RZZS dobiti sportista za bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini.

Inače, Vlada Srbije je na sednici u četvrtak donela i rešenja o dodeli nacionalnog sportskog priznanja i novčane nagrade sportistima Ivi Obradović, Miloradu Čaviću i Janku Tipsareviću, koje se dodeljuju sportistima, državljanima Srbije u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, osvajačima medalja na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, ili za sportiste koji su bili nosioci svetskog rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, ili su postali osvajači Dejvis Kup-a ili FED Kup-a Međunarodne teniske federacije sa navršenih 40 godina života.

"Donošenje ovih rešenja su od važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje što boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji naše države, pa je samim tim od velikog značaja i interesa za Srbiju", navodi se u saopštenju.

Od čega je napravljena zlatna medalja na OI

Iako je zlatna medalja najpoželjnija nagrada na Olimpijskim igrama, kako piše Euronews na engleskom, malo je pozanto da ona zapravo sadrži tek minimalan deo zlata. Predmet je težak 529 grama, ali samo šest grama je zlato - oko 1,3 odsto ukupne težine medalje -dok je ostatak čisto srebro, piše Euronews. Zlatni deo se sastoji samo od ploče položene preko srebrnog jezgra.

Sve do Igara u Stokholmu 1912. zlatne medalje su bile skoro u potpunosti napravljene od zlata, ali politika štednje novca posle Prvog svetskog rata značila je da je od Antverpena 1920. količina zlata koja je činila medalje opala.

Srebrna medalja je, međutim, i dalje u potpunosti napravljena od srebra, dok je bronzana mešavina legure bakra, kalaja i cinka.

"Okfrod ekonomiks" procenjuje vrednost zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Parizu na 950 evra. Procena je u skladu sa trenutnim tržišnim vrednostima 24-karatnog zlata i srebra po gramu.

Više o ovome možete da pročitate u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija