Evropa

Evropska komisija zabranila zvaničnicima da prihvataju besplatne karte za Olimpijske igre

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2024

-

12:31

Evropska komisija zabranila zvaničnicima da prihvataju besplatne karte za Olimpijske igre
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija zabranila je svojim zvaničnicima i drugim zaposlenima da prihvataju besplatne karte za velike događaje, kao što su Olimpijske igre, prenosi Politiko pozivajući se na imejl koji je poslat zaposlenima u ovom izvršnom organu EU.

U imejlu, u koji Politiko navodi da je imao uvid, istaknuto je da prihvatanje besplatnih karata "otvara pitanja usklađenosti sa očekivanim etičkim ponašanjem članova i osoblja, ili može da razvije rizik po reputaciju Komisije i dotičnih osoba".

Zaposlenima u Evropskoj komisiji bilo je zabranjeno da prihvataju ulaznice koje su poklonjene ili koje su obezbedili domaćini velikih događaja kao što su karte za nedavno održano Evropsko prvenstvo u fudbalu ili za Pesmu Evrovizije.

U julu je poslat imejl u kojem je navedeno da je rizik koji prihvatanje ulaznica predstavlja po reputaciju visok u vreme kada se veliki broj građana suočava sa poteškoćama da nabavi karte.

Evropski komesari, kojima je u pojedinim okolnostima dozvoljeno da prihvataju poklone do vrednosti od 150 evra, trebalo bi da odbiju karte čak i ako su ispod ovog praga, dok bi drugi zaposleni trebalo da odbiju ulaznice čak i ako njihova vrednost ne prelazi prag za poklone od 50 evra, dodaje se u imejlu.

Ipak, za komesare koji vole sport, a traže rupu u pravilima, navedeno je da se ulaznice koje obezbeđuje domaćin mogu prihvatiti u izuzetnim okolnostima, ako komesar zvanično predstavlja Evropsku komisiju na događaju ili ako se ulaznica može smatrati "diplomatskim i kurtoaznim gestom", kao na primer kada je ponudi vlada zemlje članice EU.

Tu sreću nemaju zvaničnici koji su niže pozicionirani od komesara imajući u vidu da, kako se dodaje u mejlu, prisustvo članova kabineta komesara ili drugih zaposlenih "obično nije opravdano na takvim sportskim ili kulturnim događajima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa