Društvo

Avgust počinje u znaku toplotnog talasa, ali od sutra promena: Kakvo nas vreme očekuje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2024

-

07:13

Avgust počinje u znaku toplotnog talasa, ali od sutra promena: Kakvo nas vreme očekuje?
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Početak avgusta obeležen je toplotnim talasom, a temperatura će danas dostići do 37 stepeni. I dalje bez osveženja u vidu kiše ili pljuskova.  

Avgust važi za jedan od najtoplijih, ali i najsušnijih meseci u godini, a tako će biti i 2024. Očekuju se česti toplotni talasi kao i vrlo malo kiše, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. U proseku će pasti do 50 l/m2 za ceo mesec. 

Temperature, i minimalna i maksimalna, biće iznad proseka. Minimalna oko 20 stepeni, maksimalna oko 32. 

Osim toplotnih talasa još jedna krakteristika vremena u avgustu je anticiklon. To je snažno polje visokog vazdušnog pritiska, koje nedeljama može da stoji iznad jednog mesta, i da ne dozvoljava prodor kišonosnih oblaka. 

Maksimalna temperatura do 37 stepeni

Srbija će i danas biti pod uticajem anticiklona, ali će njegov uticaj oslabiti sutra. U danu pred nama vedro, sunčano i suvo. 

Nešto više oblaka biće poslepodne iznad Vojvodine, ali su u pitanju oblaci na većim visinama koji u velikoj meri propuštaju sunčeve zrake. 

Temperatura i danas iznad 30 stepeni. Maksimalna dnevna od 32 do 37 stepeni 

Na porast temperature, osim sunčanog neba, utiče i vetar koji je promenio pravac sa severnog na južni. U narednim satima duvaće slab do umeren južni i jugoistočni. 

Šta nas čeka sutra?

Toplo će biti i u petak, to će ujedno biti i poslednji dan u ovom toplotnom talasu. Nakon toga sledi promena vremena.  

Sa severa nam stiže hladan front koji će, osim osveženja, doneti kišu, pljuskove, ali i nepogode praćene grmljavinom i gradom. 

Nepogode će biti lokalne, prvo će zahvatiti Vojvodinu i oblast oko Drine, a tačna lokacija biće poznata na dan promene, tačnije u petak, ističe Lazarević. 

Komentari (0)

Srbija